Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти обединители на академичното съсловие с грижа към пациентите заслужиха високия приз на съсловната организация

Фармацевтичният съюз награди осем изявени фармацевти, прилагащи етичните норми и иновациите в дейността на аптеките

Най-младият член на Управителния съвет на РФК София-столична също е отличена на Годишните награди

10
Председателя на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Велина Григорова
Снимка: Iva Tepeshanova

Призове за магистър-фармацевт на годината на БФС

Председателя на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Велина Григорова и главния секретар на Съюза магистър-фармацевт Димитър Маринов тържествено наградиха 8 магистър фармацевти от цялата страна в категорията „Магистътр - фармацевт на годината“ по време на  Българските фармацевтични дни 2022 .

По предложение на Регионалните фармацевтични колегии членовете на Експертната комисия с председател проф. Илко Гетов, и членове Анжела Мизова, зам.-председател на УС на БФС, Маргарита Грозданова - член на УС на БФС, Светослав Крумов - председател на Контролната комисия на БФС и Светослав Стоев - член на Комисията по качество на БФС връчиха призовете.

Димитър Маринов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз

Отличените

От Видин наградата получи маг.-фарм. Райна Борисова Стефанова. Вече повече от четвърт век тя отстоява добрите фармацевтични практики. Тя е знакова фигура сред видинските фармацевти, изграждайки основната аптечна структура, която осигурява непрекъсваема работа на НЗОК. Организира повече от една трета от цялата колегия в РФК - Видин в съвместната професионална дейност, систематично участва в съсловната дейност, максимално се придържа към етичните норми на професията и подкрепя инициативите на Фармацевтичния съюз. Тя е водещ иноватор при прилагането на всички нови законови изисквания, пионер при въвеждане на компютризираното складовото стопанство, верификацията, СЕСПА и електронното здравеопазване. Рени е не само продължител на традициите, но и гръбнак на здравните реформи, гарант за безотказната работа на здравната каса вече две десетилетия, но и с увереност посреща предизвикателствата на бъдещето.

Маг.-фарм. Веселина Батанова Лазарова, РФК Добрич печели приза със своята коректност, почтеност и висок професионализъм, който е доказала и продължава да доказва във времето, което почти наближава половин век.

От РФК Бургас наградата отива при маг.-фарм. Елка Сашкова Петкова. Редовен член е на РФК Бургас от 2015 г. Завършила е Фармацевтичен факултет при МУ София през 1990 г. Работила е в областта на търговията на едро с лекарствени продукти, а понастоящем работи като фармацевт в една от собствените си аптеки и осигурява работа в комфортна и професионална среда на над 100 магистър и помощник фармацевти .Елка Петкова казва за себе си, че пътят ѝ към успешна професионална кариера никога не е бил лесен, още повече, когато е изграден от жена. Като фармацевт управлява бизнес, който не е фокусиран само върху финансовия успех. Приоритет в работата ѝ е осигуряване на фармацевтична грижа и здравен комфорт за посетителите в аптеката, като лекарствата са само част от това, което фармацевтите им предоставят.
Магистър-фармацевт с 35 годишен стаж маг.-фарм. Валентина Димитрова Пешева от РФК Благоевград също е удостоена на 15 БФД. Пешева активно участва във всички мероприятия на колегията. В годините е била член на УС, а от няколко години и председател на контролната комисия. С обичта към професията е мотивирала и една от дъщерите си да продължи традицията в семейството. Дисциплиниран и отдаден на работата си фармацевт, подпомагал методично и УС на РФК-Благоевград.
Отличените  „Магистътр - фармацевт на годината“ по време на  Българските фармацевтични дни 2022

Дългогодишният председател на РФК - Варна маг.-фарм. Рада Стойкова Пехливанова също е отличена на Годишните награди на БФС. Тя работи в аптека за обслужване на населението. Опитът на фармацевт Пехливанова включва работа и в бонична аптека. Като дългогодишен преподавател в Медицински Колеж - Варна, тя успява да предаде знанията и уменията си на следващите поколения. Ръководител на преддипломни стажове на фармацевти. Участва дейно в организацията на няколко Фармацевтични Бизнес Форума на ФФ към Медицински Университет - Варна.  Тя създава устойчиви основи на взаимодействие между местните институции и РФК - Варна. Благодарение на нейните усилия колегията е разпознаваема сред местната власт. Г-жа Пехливанова поставя началото на сътрудничеството между Медицински колеж - Варна, а по-късно и между Факултета по Фармация към Медицински Университет - Варна, като създадените от нея връзки се задълбочават. С опита и ентусиазма си успява да обедини идеите на магистър-фармацевтите от академичното съсловие, аптеките за обслужване на населението и болнични такива. Поддръжник на етичния модел и добрите фармацевтични практики. Участва в редица комисии и срещи извън структурата на РФК-Варна, а към момента председател на Контролната Комисия, член на арбитражната комисия и представител за изработване на НАК. Магистър-фармацевт Рада Пехливанова е "Фармацевт - обединител" за РФК- Варна.

Колега с дългогодишен опит и собственик на аптека маг.-фарм. Надежда Георгиева Цанкова от РФК Плевен също е сред отличените. Притежава широки познания в сферата на фармацията, които й помагат да е ежедневно полезна на своите пациенти. Редовен участник на БФД. Винаги принципно и обосновано защитава правата на магистър-фармацевтите.


РФК София-столична също има свой награден служител и това е маг.-фарм. Вергиния Василева Лазарова. През изминалата година магистър-фармацевт Вергиния Лазарова става лице на колегията и представя магистър-фармацевтите навсякъде и по всяко време. Тя е винаги насреща за медийни изяви и публична защита на магистър-фармацевтите и професията ни, независимо от професионалните си ангажименти и работни графици. Като магистър-фармацевт, работещ в аптека, всеки ден тя представя професията ни в най-добрата светлина пред пациентите и обществото, борейки се с всички проблеми на системата. Тя е и един от двамата представители на колегията в преговорната група със здравната каса, където отстоява позицията на магистър-фармацевтите, бори се за отпадане на несправедливите за колегите клаузи по договорите с касата и отстоява интересите на работещите колеги в аптеките. Тя участва във всички кампании на колегията и увлича след себе си и други колеги.

Българските фармацевтични дни 2022

Вергиния Лазарова е най-младият член на Управителния съвет на РФК София-столична и е един от младите колеги, които проявяват инициативност и инвестират от времето и енергията си за професията, съсловието, решаването на проблемите и с визия за бъдещото развитие на магистър-фармацевтите в България. Нейните ентусиазъм и интерес към съсловния се проявяват още по време на обучението ѝ, когато тя е в ръководството на Българска фармацевтична студентска асоциация. Тя активно участва в дейностите и инициативите на Регионална фармацевтична колегия София-столична и винаги се застъпва за колегите. За приноса за съсловието и професията ни, за борбеността ѝ при преговорите със здравна каса, за смелостта да застане с лицето си пред обществото и медиите, за да защитава магистър-фармацевтите и съсловието ни, от колегията са убедени, че тя е е заслужила номинацията.

Обаятелна и завладяваща, дългогодишен член на централното ръководство на БФС и председател на РФК Пловдив няколко мандата маг.-фармацевт Димитрия Петрова Стайкова също печели приза тази година. Колегията в Пловдив издига кандидатура и като един от най-ревностните защитници на професията магистър-фармацевт. Димитрия или Дима, както всички я наричат знае за лековитите билки повече от всеки друг.

Традиционно по време на Българските фармацевтични дни една от най-големате здравна платформа у нас КРЕДО УЕБ връчи годишната награда за най-активен магистър-фармацевт в дигиталното пространство. Лиляна Филипова, мениджър „Проекти“ на КРЕДО УЕБ поднесе престижна награда на Веселка Гаврилова от Благоевград.

Лиляна Филипова, мениджър „Проекти“ на КРЕДО УЕБ поднесе престижна награда на Веселка Гаврилова от Благоевград


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени