Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонардо дел Векио, легенда на италианския бизнес, почина на 87 години

Леонардо дел Векио
Снимка: архив, сайт на групата Luxottica

Леонардо дел Векио, председател на производителя на очила EssilorLuxottica (ESLX.PA) и един от най-богатите бизнесмени в Италия, е починал на 87-годишна възраст, съобщиха от компанията.

Дел Векио се издигна от детство в сиропиталище, за да натрупа състояние от десетки милиарди евро в една от най-известните истории за забогатяване в следвоенното икономическо възстановяване на Италия, припомня Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

"Леонардо дел Векио беше велик италианец. Неговата история - от сиропиталище до ръководство на бизнес империя - изглежда като история от друго време. Но тя е пример за днешния и утрешния ден", написа в Twitter еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Италианският бизнесмен основава Luxottica през 1961 г. и изгражда компания, която притежава марката Ray-Ban и обединява сили с френската Essilor в голямо сливане през 2018 г.

Той остава изпълнителен председател на EssilorLuxottica до декември 2020 г., когато предава ежедневното ръководство на компанията на главния изпълнителен директор Франческо Милери. Той лично подкрепи Милери като ръководител на френско-италианския гигант за очила при създаването на обединената група.

Влиянието на Дел Векио се простира извън собствения му бизнес и в края на 2021 г. той е вторият най-богат човек в Италия след Джовани Фереро, ръководителят на Nutella, според Forbes.

Неговият холдинг Delfin е най-големият акционер в италианската група за финансови услуги Mediobanca (MDBI.MI) и има дял от малко под 10% в най-големия италиански застраховател Generali (GASI.MI). Притежава и около 7% от компанията за недвижими имоти Covivio (CVO.PA).

"С кончината на Дел Векио Милано губи една от най-емблематичните фигури в най-новата си история", заяви в Twitter кметът на Милано Джузепе Сала.

След съобщенията акциите на Mediobanca се понижиха с повече от 4%, Generali - с почти 2,5%, а EssilorLuxottica остана без промяна на цена от малко под 148 евро за акция. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна