Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 потвърдиха климатичните цели, но при гарантиране и на енергийната сигурност

Снимка: g7germany.de

Групата на седемте най-богати икономики, известна като Г-7, се съгласи да работи заедно за ускоряване на борбата срещу изменението на климата, като същевременно се гарантира енергийната сигурност, както и да проучат опциите за енергийна декарбонизация, се посочва в общо изявление на среща на върха в Германия, предаде Ройтерс.

Г-7 също така обсъди начини за постепенно намаляване при използването на въглища и увеличаване на чистите и възобновяеми енергийни източници по начин, който да е "социално справедлив", се казва още в комюникето.

Лидерите на Групата на седемте потвърдиха целите за поддържане на глобалното средно увеличение на температурата доста под 2 градуса по Целзий и се съгласиха да проучат варианти за декарбонизиране на енергийния микс и ускоряване на прехода от зависимост от изкопаеми горива. Те обсъдиха и постепенното намаляване на употребата на въглища, като същевременно се увеличава дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс.

Ройтерс напомня, че страните от Г-7 се мъчат да намерят начини да запълнят недостига на енергия и да се справят с покачващите се цени, като същевременно се придържат към своите ангажименти за климата на фона на противопоставянето с Русия след инвазията ѝ в Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна