Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" може да поиска промяна в договорите, ако Западът наложи таван на цените на руския газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Кремъл заявиха във вторник, че руският газов гигант "Газпром" може да се стреми да промени условията на договорите си за доставка, ако западните страни въведат ограничение (таван) на цената на руския газ, съобщава Ройтерс.

По-рано през деня лидерите на Г-7 се споразумяха да проучат възможностите за въвеждане на таван на цените на руския петрол и газ в опит да се ограничи способността на Москва да финансира военната си кампания в Украйна.

Западни представители посочват, че искат да насърчат продажбите на руски петрол на нива, малко над производствените разходи, за да гарантират, че печалбите на Русия ще бъдат намалени, докато тя поддържа производството, но цялостните детайли все още предстои да бъдат обявени.

"Зависи от посоката, зависи от решението, взето от "Газпром". Вероятно те ("Газпром") могат да повдигнат въпрос за промяна на условията на съществуващите договори, промяна на цената", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, когато беше попитан за идеята за газов ценови таван.

Песков не уточни дали промените могат да означават привеждане на договорите в съответствие с предложените горни граници или пълно преразглеждане на договорните условия.

От "Газпром" не отговориха на искане на агенция Ройтерс за коментар.

Запитан как предложенията на Г-7 за ограничаване на цените на руския газ и петрол могат да засегнат държавния бюджет, Песков каза:

"Все още не знаем за какво става дума...Според нашата конституция Русия е социална държава – предоставянето на всички социални задължения са наш основен приоритет".

Въпреки че печели повече средства, отколкото преди началото на военната си инвазия в Украйна, тъй като енергийните цени скочиха силно на фона на ограниченията, свързани със санкциите, Русия планира бюджетен дефицит от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, тъй като засилва социалната и бизнес подкрепа за компенсиране на негативния ефект от западните санкции.

Дори с този прогнозиран бюджетен дефицит Русия се нуждае от цена на петрола от 100 долара за барел тази година, за да балансира бюджета си, според Наталия Орлова, главен икономист в "Алфа банк'.

Министерството на финансите на Русия не отговори на искане на Ройтерс за коментар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени