Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ с нов кръг от санкции, включващ забрана на вноса на руско злато

Санкционират се и производителите на бойните самолети "МиГ", "Сухой" и "Туполев"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на финансите на Съединените щати обяви във вторник пореден кръг от санкции спрямо Москва, включващ официална забрана на вноса на руско злато, която забрана влиза "с незабавна сила".

Решението идва само ден, след като канадските власти предприеха същия ход.

"Това решение изключва златото с произход от Руската федерация, което се е намирало извън Руската федерация преди днешна дата", се казва в изявлението на финансовото министерство.

Златото е ключов актив за руската централна банка, която е изправена пред ограничения за достъп до някои от активите си, държани в чужбина, поради западните санкции.

Русия произвежда около 10% от златото, добивано в световен мащаб всяка година.

В допълнение, министърът на финансите Джанет Йелън също така отбеляза, че САЩ взеха решение да наложат допълнителни санкции срещу 70 руски предприятия, които са от решаващо значение за отбранителната индустрия на Москва, за да "намалят способностите на Путин и допълнително да попречат на войната му срещу Украйна".

Санкциите са насочени срещу руския държавен отбранителен конгломерат "Ростех" и  множество банки, включително Московската банка  (Bank of Moscow).

Министерството на финансите заяви, че "управленският чадър на "Ростех" включва повече от 800 юридически лица в широк спектър от сектори" и че всички субекти, притежавани 50% или повече, пряко или косвено, от "Ростех" са блокирани.

Санкционирана е и United Aircraft Corporation, производителят на руските изтребители "МиГ" и "Сухой" - самолети, които също се ползват и от съюзници на САЩ, включително някои членове на НАТО, тъй като мажоритарен собственик на компанията е "Ростех".

Министерството на финансите на САЩ заяви, че това има за цел "отслабване на способността на Русия да продължи въздушното си нападение срещу Украйна“.

"Туполев", производител на руски стратегически бомбардировачи и транспортни самолети, също е включен в новите санкции.

Във вторник Държавният департамент също наложи санкции на 45 юридически лица и 29 физически лица, включително руски военни части и разузнавателната агенция на ФСБ, съобщиха от Министерството на финансите. Над 500 руски военни също ще бъдат засегнати от визови ограничения, както и други официални лица.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени