Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на бизнес климата в България през юни

Снимка: БГНЕС

През юни 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобрява, компенсирайки напълно известното влошаване през май, като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността, търговията на дребно и строителство, при стабилизация в сферата на услугите.

Все повече мениджърите във всички стопански сфери обаче прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца, като в строителството и търговията на дребно техният процент е около и над 50 на сто.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се повишава през юни с 1,4 пункта спрямо май, когато се понижи с 0,7 пункта, като показателят на стопанската конюнктура опитва да стабилизира малко над неговото дългосрочно осреднено ниво.


Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през юни с 1,7 пункта след понижение с 0,8 пункта месец по-рано, като последната анкета на НСИ отчита като оптимистични оценките на промишлените предприемачи за текущото бизнес състояние на предприятията, а очакванията за следващите шест месеца се определят като благоприятни. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени съответно от 61,6% и от 30,2% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да продължават да се повишават през следващите три месеца, като така смятат 29,7% от анкетираните.


През юни 2022 г. показателят "бизнес климат в строителството" се покачва с 2,1 пункта, заличавайки част от спад с 3,6 пункта през май, като подобряването се дължи на позитивни оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състоянието на предприятията им, както и на по-добрите им очаквания за следващите три месеца. Подобряват се и мненията им за строителната активност през последните три месец, както и очакванията им за следващите три месеца.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени делът на строителни предприемачи, които очакват ценово повишение през следващите три месеца достига цели 52,2%.


През юни съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 1,0 пункт след понижение с 2,2 пункта месец по-рано, като подобрението е в резултат на по-позитивни оценки и оптимизъм на търговците на дребно както за настоящото бизнес състоянието на предприятията, така и по отношение на очакванията им за обема на продажбите и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

Цели 46,4% от търговците на дребно очакват увеличаване на цените през следващите три месеца.


Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва през юни нивото си от предходния месец, когато обаче нарасна с 4,3 пункта, като оценките на мениджърите относно настоящото търсене на услуги са благоприятни, но очакванията им за следващите три месеца са резервирани.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от факторите "конкуренция в брашна" и "недостиг на работна сила".

22,2% от мениджърите предвиждат през юни увеличаване на продажните цени през следващите три месеца.


Трябва да се има предвид, че подобряването на стопанската конюнктура в нашата страна през юни идва на фона на политическата криза в нашата страна, свързана с успешния вот на недоверие на правителството и евентуални нови предсрочни парламентарни избори, както и на продължаващите негативни последици от войната в Украйна, свързани с растящите енергийни цени, ускоряващата се инфлация и нарушените глобални вериги на доставки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени