Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският контрол на въздушния трафик отстрани проблемите от по-рано през деня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските ръководители на полети са отстранили технически проблеми, които нарушиха въздушните пътувания в Европа в сряда рано сутринта, съобщиха от немския контрол на въздушното движение DFS.

"От 9.00 сутринта (10.00 часа българско време) ще възобновим работа със 100% от въздушния трафик“, каза говорител на DFS, чиито диспечери наблюдават излитанията и кацанията на 15 международни летища в Германия, предаде Ройтерс.

По-рано операторът на летище Франкфурт Fraport FRAG.DE предупреди, че проблемите ще засегнат полетите в цяла Европа.

Проблемите, които започнаха около 03.00 часа сутринта местно време, бяха причинени от неочакван проблем по време на актуализация на софтуера през нощта, което принуди DFS да ограничи въздушния трафик до 50% от нормалния капацитет.

Паневропейската агенция за въздушно движение Eurocontrol съобщи на уебсайта си, че е имало умерени до големи закъснения в много части от германското въздушно пространство в сряда, позовавайки се на проблеми, включително компютърни проблеми с оборудването за контрола на въздушното движение, с персонала и с кризата в Украйна.

Летище Франкфурт, едно от най-натоварените в Европа и център на водещия превозвач Lufthansa, беше особено сериозно засегнато.

Трябва да се има предвид, че повече от 4,5 милиона пътници са преминали през летището само през май.

DFS каза, че е твърде рано да се каже колко полета са били засегнати и добави, че прекъсванията на полети вероятно ще продължат през цялата сутрин в резултат на по-ранни анулирания на полети.

По-рано в сряда Lufthansa заяви, че очаква закъснения и отмяна до дестинации в Германия и Европа, особено на летището във Франкфурт.

Не се посочва колко полета могат да бъдат засегнати.

Таблото за излитане на уебсайта на летището във Франкфурт показа около 20 отменени полета между 07.30 ч. и 9.00 ч. сутринта местно време.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени