Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на икономическите нагласи в ЕС през юни, но при подобрение в България

Икономическите и потребителски нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се влошиха слабо през юни в резултат на понижаване на потребителското доверие и на бизнес нагласите в търговията на дребно и строителство при известна стабилизация и дори подобрение в индустрията и сферата на услугите.

Това показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, оповестени в сряда.

За България обаче ЕК отчита подобрение на икономическите нагласи след спада им през май, като има слабо подобрение и на потребителските нагласи.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на ЕС, се понижава през юни до 110,6 пункта от 112,2 пункта през май, докато съответният индекс за еврозоната спада до 110,9 от 112,6 пункта. Това са най-ниските нива на икономическо доверие от март 2021 г. насам.

Влошаването на икономически нагласи в ЕС и в частност в еврозоната е в резултат най-вече на спад на потребителското доверие, на бизнес доверието в търговията на дребно и строителството, но при стабилизация на бизнес нагласите в индустрията и сферата на услугите в рамките на целия Европейския съюз и при тяхно изненадващо подобрение в региона на единната европейска валута.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната се влоши през юни до -23,6 пункта от -21,2 пункта през май, а в рамките на целия ЕС - до -24,0 от -22,1 пункта. Това е най-ниското ниво на потребителските нагласи от април 20220 г., когато индексът удари дъно заради коронавирусната пандемия.

Индексът на икономическите нагласи на ЕК за България обаче бележи повишение през юни до 4-месечен връх от 98,5 пункта спрямо 94,9 пункта през май.

За разлика на общите индикатори за ЕС, в България има солидно подобрение на индекса на бизнес нагласите в индустрията (до -0,9 от -4,9 пункта) и при търговията на дребно (до 18,5 от 14,0 пункта) при по-слабо подобрение в строителството (до -17,1 от -18,1 пункта) и слабо понижение в сферата на услугите (до 6,9 от 7,3 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България също не следва общата тенденция в ЕС, като се повишава слаб през юни до -30,0 пункта от -32,4 пункта през май.

Индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, бележат понижение през юни, като в рамките на целия ЕС спада до 110,6 от 112,2 пункта през май, а в еврозоната - до 110,9 от 112,6 пункта месец по-рано.

За България индексът на заетостта, определян от ЕК, нараства през юни до 112,7 пункта от 109,1 пункта през май.

Въведеният преди време нов показател за икономическа несигурност на Европейската комисия пък се повиши в ЕС през юни до 23,9 пункта от 22,6 пункта месец по-рано, а в рамките на еврозоната - до 24,8 от 23,4 пункта.

Показателят на ЕК за икономическа несигурност в България пък се понижи през юни до 12,5 от 16,1 пункта месец по-рано.


Последно проучване на Националния статистически институт, оповестено по-рано днес, също отчете подобрение на стопанската конюнктура в нашата страна през юни.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна