Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За мен има "нездрав" търговски интерес за задължителните електронни "бели рецепти", смята председателят на съсловната организация

Д-р Иван Маджаров: Тормозът и натискът над лекарите е най-прекият път към провал на дигитализацията

Председателят на БЛС гост в подкаста "В центъра на системата"

2
Д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров е гост в подкаста "В центъра на системата" по най-горещите теми в здравеопазването - за хода на дигитализацията, за притесненията и въпросите на лекарите от извънболничната и болничната система ще има ли наказания и глоби след първия месец на електронизация, за липсата на гъвкавост по налаганите изисквания от страна на НЗОК, за предупреждението, че съсловната организация няма да стои безучастна, ако процесите не сработят.

От разговора ще научите:

Има ли проблеми все още с електронните направления

Защо БЛС поиска за юни 2022 г., при установено несъответствие на данните постъпили в НЗИС и данните от месечните електронни отчети към НЗОК, това да не е основание лекарите да не получат средства за отчетена и извършена дейност за месеца

✅ Защо все още няма отговор по това искане от НЗОК

✅ Какви са очакванията и притесненията в болниците за старта от 1 август на т.нар. електронна хоспитализация и ел. епикриза

Ще има ли възможност на лекарите да тестват ел. хоспитализацията

Ще изведе ли на светло дигитализацията здравеопазването

✅ Промени ли се позицията на БЛС по задължителното издаване на електронни  „бели“ рецепти
✅ Защо лекарите се усещат под натиск и неразбрани в старта на дигитализацията

Слушайте тук:

Или тук:
  

"Диалогът ни със Здравната каса ще спре, в момента, в който видим, че има наказани общопрактикуващи лекари и незаплатена, но извършена дейност заради проблем с отчитането към Националната здравно-информационно система. Ние категорично ще застанем на страната на колегите си и след като някой разбира дигитализацията като форма за тормоз и натиск върху лекарите, категорично ще застанем на позиция, че докато не бъдат изчистени предварително неща като да не се наказват колеги, докато не се напишат ясни писмени указания между договорните партньори и НЗОК, не могат да очакват нашата подкрепа", каза пред БНР д-р Иван Маджаров. И допълни:

"Защото НЗОК продължава да работи със своите договорни партьори като с подчинени.

ФБ/Български лекарски съюз

БЛС категорично във всичките си действия подкрепя дигитализацията. Но това не трябва да е свързано с налагане на нови тегоби на колегите, още по-малко като някакъв метод за ограничаване на финансиране, налагане на глоби, санкции и т.н. Това, което нас ни притеснява е, че независимо, че се отправили писмено предложение до управителя на НЗОК, в което казваме, че над 80 на сто от дейносите са вкарани в НЗИС, системата работи, но нека за този първи месец юни, ако има установено несъответствие на данните постъпили в НЗИС и данните от месечните електронни отчети към НЗОК, това да не е основание лекарите да не получат средства за отчетена и извършена дейност за месеца.

Отговор обаче нямаме от НЗОК. Това само ще доведе до отрицателни настроения към нововъвединията, ще даде повод на тези, които са против дигитализацията, да кажат, че това е пълен провал. Нашето писмо беше само за този месец в знак на уважение към колегите да не засича всичко в точност до запетайката, защото колегите се приспособяват към системата. За съжаление отсрещната страна засега не проявява гъвкавост, за мен това е най-прекият път към провала на дигитализацията.

Чухме предложение, че който имал оплаквания, да ги подаде писмено, това за мен е непряка заплаха за проверки. А има много случаи, в които системата не започваше да приема документите ...не разбирам твърдоглавието на НЗОК", заяви още председателят на БЛС.

Той припомни, че от 1 юни не само електронното направление, но и цялата дейност в извънболничната медицинска помощ премина на ново ниво - всички събития в кабинета на общопрактикуващия лекар, на специалиста, в лабораторията се подават към Национално здрано информацинна система. Същите проблеми сега се очакват от 1 август и за болничата помощ. Там уверенията са, че ще се започне с подаване към НЗИС при постъпване и изписване от болница, за епикризата, но според д-р Маджаров и в тези случаи трябваше да се започне с пилотни проекти на няколко места, за да се види какво се прави, ако в тези случаи системата блокира - къде го пращаме пациента.

ФБ/Български лекарски съюз

По думите на д-р Иван Маджаров въвеждането на новата система вече е довела до отказ на по-възрастните лекари да работят като общопрактикуващи лекари.

Според него трябва да има възможност лекарите да имат възможност, изпращайки информацията към НЗИС да знаят дали не са допуснали грешка, за да са сигурни какво е отчетено и да имат обратна информация дали са подали всичко, така че след това всичко извършено да им бъде и заплатено.

"Така че, засега от моите колеги има единствено притеснения и въпроси, засега радост няма... каза още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС счита, че настояването да има задължителен характер за електронните "бели рецепти" говори за "нездрав" търговски интерес за маркетиране на определени медикаменти. От това пациентът не печели нищо, защото за лекарите, за изследователите и научните дружества е важна здравната информация за лечението на хронично болните и диспансеризираните пациенти, а за тези пациенти рецептите за лекарствата им, които се поемат от НЗОК, така или иначе са електронни.

 Белите рецепти и у нас, както и в другите страни, трябва да бъдат и хартиени, и електронни, поясни д-р Маджаров.


Следва продължение по темата.

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна