Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвегия засече кибератаки срещу големи местни фирми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкият орган за национална сигурност съобщи в сряда, че "редица големи норвежки компании, които предлагат важни услуги на населението са били засегнати от кибератаки с отказ на услуга (denial-of-service или DoS)".

Агенцията заяви, че "изглежда, че зад атаките стои престъпна проруска група".

Директорът на агенцията Софи Нистрьом каза, че подобни атаки са били проведени напоследък и в други държави, "но нито една от тях не е съобщила за трайни последици от тях".

Тя обаче предупреди, че инцидентите могат да увеличат несигурността сред населението.

Кибератаките са последвали решението на Норвегия да блокира прехвърлянето на руски товари до руските селища в Свалбард. Архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, наричан до 1925 г. с нидерландското име Шпицберген, е най-северната част на Норвегия.

Само ден по-рано норвежкото външно министерство отхвърли искането на Москва да позволи прехвърлянето на товари до руските селища на Шпицберген през единствения контролно-пропускателен пункт на руско-норвежката граница "Сторског".

Руското посолство в Осло е поискало разрешение да транспортира храна до руското миньорско село Баренцбург на Шпицберген през миналия месец. Приблизително 20 тона руски стоки в момента се намират на ГКПП "Сторскуг", насочени към руските селища на Шпицберген, съобщи тогава телевизионният канал Е24.

По същия начин литовските власти забраниха транспортирането на руски стоки с железопътен транспорт до Калининград. Няколко дни по-късно Литва пострада от мащабна кибератака.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна