Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Глобалният износ на микрочипове за Русия се сви с цели 90% след наложените санкции

Джина Раймондо, министър на търговията на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалният износ на полупроводници и микрочипове за Русия е намалял с цели 90%, откакто Съединените щати и техните съюзници наложиха контрол върху износа за Москва заради нахлуването й в Украйна, заяви в сряда министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, цитиран от Ройтерс.

Изказвайки се на годишна конференция на Министерството на търговията, Раймондо също така каза, че контролът, поставен върху руския аерокосмически сектор, нарушава способността му да генерира приходи и да поддържа военната авиация.

"Русия може да бъде принудена да спре между половината и две трети от своите товарни самолети през следващите четири години, за да ги разфасова за резервни части", добави тя.

Изявлението ѝ идва само ден, след като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън добави пет китайски компании в "черния списък" за търговия за предполагаема подкрепа на руската военна и отбранителна индустриална база.

Въпреки че редица официални американски лица казаха, че Китай като цяло спазва западните санкции срещу Русия, Вашингтон обеща да следи отблизо спазването и стриктно да прилага разпоредбите.

В сряда Раймондо също така удвои заплахите да бъде "закрит" водещия китайски производител на чипове SMIC, ако се установи, че доставя чипове на Русия.

"Ами ако се установи, че SMIC или други базирани в Китай компании за полупроводници доставят чипове за Русия?", попита и сама си отговори: "Ние ще ги затворим и можем, защото почти всеки чип в света и в Китай е произведен с помощта на оборудване и софтуер на САЩ и възнамерявам да изпълня този ангажимент, ако е необходимо".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!