Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският бизнес се завърна на пътя на експанзията през юни след разхлабване на Covid мерките

Китайската бизнес активност се върна на пътя на експанзията през юни за пръв път от четири месеца насам благодарение на отскок на промишлената и на активността в сферата на услугите, тъй като властите в Пекин започнаха да разхлабват строгите противопандемични мерки и и да премахват наложените локдауни, които имаха за цел да ограничат новата Covid вълна в азиатска държава, която беше в сила през последните месеци.

Това показват последните данни на Националната статистическа служба на страната, които предполагат, че втората по сила световна икономика отново се завръща на пътя на растежа.

Официалният промишлен PMI индекс се повиши през юни до 50,2 пункта от 49,6 пункта през май, промишлеността, като това е първото му излизане на територията на растеж (над важното ниво от 50 пункт) от февруари насам и най-високо ниво от 6 месеца насам.

В същото време индексът PMI в сферата на услугите (непромишленият PMI индекс) отскочи през юни до 13-месечен връх (най-високо ниво от май 2021 г.) от 54,7 пункта спрямо 47,8 пункта през май, излизайки на територията на експанзия за пръв път от четири месеца насам.

Общият PMI индекс, включващ промишлената и сферата на услугите, също нарасна през юни до 13-месечен връх от 54,1 пункта спрямо 48,4 пункта през май, излизайки на позитивна територия (над важното водоразделно ниво от 50 пункта) за пръв път от четири месеца насам.

"Завръщането през юни към нивата на растеж показа, че китайският бизнес претърпява положителни промени от месец май насам“, коментира днешните данни Националното статистическо бюро, но добави:

"Въпреки това, все още има много несигурности във вътрешната и външната среда. Трябва да приложим изцяло съществуващите мерки за стабилизиране, активно да разширяваме търсенето и да консолидираме инерцията на растежа".

Според Националния статистически офис увеличението с 5,7 процентни пункта в съставния PMI индекс предполага, че корпоративните операции са отбелязали цялостно възстановяване.

Редица сектори, включително автомобилния транспорт, настаняване, кетъринг, спорт и развлечения, които бяха силно засегнати от неотдавнашните огнища на Covid-19, се върнаха към експанзивна територия този месец.

Въпреки че активността се ускори след отмяната на различни Covid локдауни, въвеждани от март насам, продължават да съществуват различни препятствия, включително все още слаб пазар на имоти, слаби потребителски разходи и страх от повтарящи се вълни на коронавирусната инфекция. Слабото пазарно търсене пък все още е основен проблем, пред който е изправена промишлената индустрия, като някои компании са изправени пред свиване на техните маржин на печалби и пред относително големи оперативни затруднения.

Мнозинството анализатори очакват по-нататъшно подобряване на икономическите условия през третото тримесечие, въпреки че официалната цел на китайските управляващи за растежа на БВП с около 5,5% за тази година ще бъде трудно постижима, освен ако правителството не се откаже от стратегията си за "нулев Covid-19".

Правителството заяви по-рано тази седмица, че ще намали изискванията за Covid карантина за международни пътници и ще премахне индикацията за пътуване през засегнатите от Cоvid-19 градове в мобилно приложение за своите граждани, проправяйки пътя за по-голямо придвижване на хора и стоки на територията на страната.

Въпреки това президентът Си Цзинпин защити във вторник политиката на "нулев Covid-19", заявявайки, че Китай е готов да приеме временно негативно въздействие върху икономическото развитие вместо вреда за здравето на хората.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна