Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на продажбите на дребно в Германия през май след ужасяващия април

Известно забавяне на силния растеж на цените на внос през май

Продажбите на дребно се повишиха през май с 0,6% спрямо предходния месец, компенсирайки обаче много малка част от ужасяващия спада с цели 5,4% през април, показват данни на официалната федерална статистика Destatis.

Продажбите на нехранителни стоки скочиха през май с 2,9%, водени от ръст с 10,9% при продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия. В същото време обаче се наблюдава намаление с 0,6% при продажбите на храни вероятно поради значителното им поскъпване, като продажбите в месарските магазини се свиха с 9,7%, а в рибните магазини - с 13,1%.

Силното поскъпване на горивата пък доведе до понижаване при продажбите в бензиностанциите с 4 на сто само в рамките на месец.

Спрямо година по-рано търговията на дребно във водещата европейска икономика се сви през май с 3,6% след понижение с 0,4% през април.

Графика на продажбите на дребно на месечна база

Федералната статистика на Германия представи и последните си данни за импортните цени, като техният растеж през май се забави слабо до 30,6% на годишна база от 31,7% през април.

Цените на енергийния внос скочиха през май с 143,8% спрямо същия месец на 2021 г., като внесеният природен газ поскъпна с цели 235,6% на годишна база, а на петрола - с 80,2 на сто.

Солидни увеличения на цените на внос са регистрирани и при торовете и азота (със 172,6%), алуминий (70,9%), желязо, стомана и феросплави (54,8%), пластмаси (24,4%), машини (8,7%), моторни превозни средства и части за тях (с 6,5%), храни (с 22%), фармацевтични продукти (10,1%), зелено кафе (63,2%) и зърнени храни (с 53,1%).

Спрямо предходния месец цените на вноса в Германия нарастват през май с 0,9% след тяхно повишение с 1,8% през април.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна