Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БВП на Русия се сви през май с 4,3%

Брутният вътрешен продукт на Русия продължи да намалява през май, отбелязвайки спад с 4,3% спрямо година по-рано и след понижение с 2,8% през април, съобщи в четвъртък Министерството на икономическото развитие на страната.

"Основните фактори за спада на БВП все още са транспортните и логистичните ограничения и намаляването на вътрешното търсене“, се казва в изявлението на министерството.

Най-силно засегната е търговията на едро, която се свива с 15,5% спрямо същия период на 2021 г. и с 11,9% само в рамките на месец май.

Министерството добави, че въпреки това БВП на страната е успял да нарасне с 0,5% през първите пет месеца на годината, като основна подкрепа за растежа са оказали продажбите на дребно.

През април ръководителят на Сметната палата на Русия Алексей Кудрин прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с повече от 10% през 2022 г. в резултат на санкциите, наложени на страната заради военната й операция в Украйна. Малко по-късно групата анализатори на Руската централна банка изчисли, че националният БВП ще намалее с 9,2% тази година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна