Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: 89% от украинците отхвърлят отстъпването на територия на Русия за постигане на мир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромно мнозинство от украинците заявиха, че би било неприемливо да се отстъпи каквато и да е било територия, завзета от руските сили по време на нейната инвазия в страната, за да се постигне мирно споразумение с Москва, установи ново проучване, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Проучването на Wall Street Journal-NORC установи, че 89% от 1005 анкетирани пълнолетни украинци посочват, че подобен сценарий би бил неприемлив.

Проучването, проведено с помощта на украинска социологическа фирма, също така установи, че 78% от украинците одобряват отговора на президента Володимир Зеленски на руската инвазия, като едва 7% от анкетираните вярват, че той се справя лошо с водената с Русия война.

Трябва да се има предвид, че анкетата е използвала интервюта на живо, за да проучи 1005 пълнолетни, които използват мобилен телефон с услуга от един от мобилните доставчици на Украйна, като по същество обхваща само райони, контролирани от правителството на Киев, както и някои украинци, които са се преместили в чужбина, но са запазили украинската мобилна услуга, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Проучването също така изключва контролирания от Русия Крим и контролираните от сепаратистите части от Донбас в Източна Украйна, тъй като там не се използват украинските национални мобилни доставчици.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени