Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Кои са най-често сменяните авточасти?

Снимка: unsplash.com

Дори и да сте се насочили към нов автомобил, със сигурност ще има нужда от първоначална поддържа и извършване на техническо обслужване. В днешната статия ще ви представим кои са най-често сменяните автомобилни части и някои специфики за тях.

Смяна на масло и филтър

Към резервните части за автомобили и задължителна профилактика влизат смяната на масло и различните филтри. Моторното масло трябва да се сменя на определени километри, които може да бъдат различни за всеки един двигател.

Имайте предвид, че много специалисти съветват моторното масло да се сменя само веднъж в годината, но това зависи и от изминатите километри.

Пера на чистачките и течност

На чистачките се обръща най-малко внимание, а очакваме от тях да работят в едни от най-екстремните ситуации. За да може това да бъде така, сменяйте перата на всеки 6 месеца и зареждайте правилната течност според сезона.

Въздушен филтър

Филтърът пречиства въздуха, който навлиза в двигателя и образува горивна смес. Предпазва от замърсяване с твърди частици, които се намират във въздуха и е важна част за добрата работа на двигателя.

Смяната му е добре да се прави поне на всеки 6 месеца, за да може оптимално да се погрижите за двигателя ви. Всичко това, разбира се, зависи от самата кола и онова, което е предписано от производителя.

Акумулатор

Батерията е отговорна за запалването на двигателя и без нея автомобилът ви просто ще остане на едно място. Обикновено акумулаторът се използва от 3 до около 5 години, но ако и преди това усещате трудно палене, най-често може да се окаже, че има нужда от смяната му.

Смяна на гумите

През зимата гумите ви трябва да са минимум 4 мм., а през лятото минимум 1,6 мм. Много често пренебрегването на амортисьорите може да бъде причина за износване на гумите и то само от едната им страна. Това може да причини сериозни повреди и най-вече предпоставка за ПТП.

Разбира се, има и много други части по автомобила, които може да се развалят, светлините, свещите, накладки, както и други са само малка част от възможните повреди, но пък най-често срещаните. Доверявайте се на проверен сайт, който да ви предостави качествени авточасти и скоро направете профилактика, диагностика и проверка на ходовата част.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени