Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха руска звезда в хокея за опит да избегне военна служба

Руският вратар Иван Федотов на финала с Финландия на зимната олимпиада в Пекин, 20 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Руската звезда в хокея Иван Федотов е бил задържан заради опит да избегне казармата и пратен в Далечния Север да служи, предаде АФП, позовавайки се на руски медии.

Едногодишната военна служба е задължителна в Русия, но доста непопулярна, като мнозина сега се опасяват, че могат да бъдат пратени да воюват в Украйна.

Федотов (25 г.) – вратар на руския национален отбор по хокей, неотдавна подписа договор с "Филаделфия флайърс" и се очакваше скоро да отпътува за САЩ.

Той е бил задържан в Санкт Петербург в петък вечерта по подозрение, че е искал да избегне военната служба, писаха няколко руски издания. Няколко медии съобщиха също така, че Федотов е бил настанен в болница след задържането, тъй като се почувствал зле.

Адвокатът на хокеиста и агенция ТАСС съобщиха, че той е изпратен в Североморск в района на Мурманск в Арктика, където се намира голяма военноморска база.

Според други медии, включително в. "Спорт-експрес" и сайта Фонтанка, Федотов бил изпратен в Северодвинск в съседната Архангелска област.

Адвокатът му потвърди, че е бил хоспитализиран.

"Иван е изпратен през нощта за Североморск. Той бе прехвърлен в болница, но нямам повече информация", заяви Алексей Пономарьов пред РИА Новости в неделя.

Федотов бе вратар на руския отбор на зимната олимпиадата през 2022 г. и спечели златен медал. Той игра за ЦСКА Москва в периода 2021-2022 г.

Мнозина руснаци избягват военна служба, като се позовават на медицински или образователни причини. Някои просто игнорират призовките или плащат подкупи, посочва АФП.

Руската опозиция обвинява властите, че използват военната служба да наказват критици на Кремъл.

През 2019 г. Руслан Шавединов – съюзник на излежаващия присъда в затвор Алексей Навални, бе задържан и изпратен да служи в отдалечен архипелаг в Арктика.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна