Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандинавската авиокомпания SAS с процедура по несъстоятелност в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

SAS е подала молба за процедура по несъстоятелност в Съединените щати, съобщи скандинавската авиокомпания във вторник, като предупреди, че стачните действия на пилотите са се отразили на нейното финансово състояние и ликвидност, предаде Ройтерс.

В изявление се казва, че тя ще продължи да обслужва клиентите си през целия процес, въпреки че стачката на пилотите, започнала в понеделник, оказва влияние върху графика на полетите.

Посочва се също така, че целта на процедурата по несъстоятелност е да се ускори трансформацията на SAS.

"За да продължат с изпълнението на ключови елементи от плана, SAS и някои от нейните дъщерни дружества доброволно подадоха заявление по Глава 11 на кодекса в САЩ за несъстоятелност, правен процес за финансово преструктуриране, проведен под надзора на федералния съд на САЩ“, се казва в съобщението.

В понеделник преговорите за заплатите между SAS и нейните пилоти се провалиха, което предизвика стачка, излагаща на риск бъдещето на превозвача и добавя към хаоса при пътуванията в цяла Европа в момент, когато започва пиковият период на лятна ваканция.

SAS заяви във вторник, че оценката на компанията е, че има достатъчно ликвидност, за да изпълни бизнес задълженията си в близко бъдеще, но добави:

"Стачката има отрицателно въздействие върху ликвидността и финансовото състояние на Компанията и, ако бъде продължителна, това въздействие може да стане съществено".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени