Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CureVac съди BioNTech относно РНК технологията за ваксини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията CureVac обяви във вторник, че е завела дело срещу BioNTech, обвинявайки компанията в нарушаване на нейните права на интелектуална собственост по отношение на технологията за РНК (mRNA) ваксина, за която CureVac твърди, че е "най-ранният пионер" в разработката.

Биофармацевтичната компания твърди, че BioNTech е използвала технологията, която CureVac е разработвала повече от 20 години, за да направи своята ваксина срещу Covid-19 в сътрудничество с Pfizer.

"Портфолиото за интелектуална собственост на CureVac защитава множество изобретения, които се считат за съществени за дизайна и разработването на SARS CoV-2 РНК ваксина на BioNTech, наред с други. Те се отнасят до инженерството на РНК (mRNA) молекули, включително модификации на последователности за повишаване на стабилността и подобряване на протеиновата експресия, както и РНК ваксинационни формулировки, специфични за ваксини срещу SARS CoV-2“, се посочва в прессъобщението на CureVac.

Въпреки това, CureVac настоя, че не възнамерява да търси "съдебно разпореждане, нито възнамерява да предприеме правни действия, които възпрепятстват производството, продажбата или разпространението“ на Covid ваксината на Pfizer и BioNTech, отбелязвайки, че просто нейните права върху интелектуална собственост "да бъдат признати и зачитани под формата на справедлива компенсация за реинвестиране в по-нататъшния напредък на РНК технологията и продължаващото разработване на нови класове животоспасяващи лекарства".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна