Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Геориева и д-р Николай Брънзалов: Категорично сме против белите рецепти да са само в електронен вид

Електронните рецепти - Да, но не на всяка цена

Лекарският съюз, "Заедно с теб", фармацевт и медицински адвокат говорят в подкаста "В центъра на системата" за електронните рецепти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В този епизод на подкаста  „В центъра на системата“ ще говорим отново по темата дали трябва лекарствата, които не се покриват от здравната каса, но са по лекарско предписание, да се получават само с електронни рецепти. Тази идея е неколкократно разнищвана и в други епизоди на подкаста:

И до момента категоричното становище на НСОПЛБ е, че те подкрепят заявеното в становище на БЛС с изх.№ 107/19.04.2022 относно изписване на „бяла рецепта“ единствено в електронен вариант, а именно: „не подкрепя така предложените промени с Проекта, защото по този начин не се гарантират интересите на българските пациенти, а се ограничават правата на лекарите за упражняване на тяхната професия, което от своя страна ще доведе до ограничаване правата на пациентите.“
Чуйте епизода тук:

Или тук

От разговора ще научите:

🔴 Какво е становището на БЛС до момента за вида на рецептите за лекарства по лекарско предписание, но които заплащаме от джоба си


🔴 Как да се изписва зелената и жълтата рецепта

🔴 Защо това ще доведе до невъзможност за някои пациенти да си получават лекарствата

🔴 Лекарствата на пациенти от чужбина ще се обслужват и през хартиена рецепта

🔴 Това ще противоречи ли на контрола на рецептите

🔴 Единодушни ли са всички регионални колегии на Българския фармацевтичен съюз за задължително въвеждане на електронните бели рецепти

🔴 Как ще се справят с новите изисквания малките аптеки, аптеките в отдалечените и неблагоприятни населени места

🔴 Бави ли се обслуждането на клиентите при цялостната електронизация

Пенка Георгиева, Мария Димова, Калина Михайлова и д-р Николай Брънзалов (от ляво на дясно)

Гости в епизода са:

🔴 Д-р Николай Брънзалов - заместник - председател на Българския лекарски съюз

🔴 Пенка Георгиева - председател на пациентски организации "Заедно с теб"

🔴 Калина Михайлова - адвокат по медицинско право

🔴 Мария Димова - фармацевт, член на Регионална фармацевтична колегия - София


БЛС продължава да стои зад тезата, че за белите рецепти трябва да има избор - по преценка на лекаря да се изписват и в електронен вид, и на хартия. Това не означава, че съсловието е против дигитализацията, отчете д-р Николай Брънзалов. По думите му такова решение е много рязък завой по отношение на достъпа на пациентите до лекарства.

Според Пенка Георгиева, председател на пациентските организации "Заедно с теб" трябва да се въведе хибриден модел при използването на белите рецепти. Тя поясни защо това е само в полза на пациентите и техните близки. Такъв е и европейският модел, подчерта Георгиева. По думите й регионалните колегии на БФС от Пловдив, Балгоевград, Шумен са изпратили становища против въвеждането на електронните бели рецепти.

Мария Димова, член на Регионалната фармацевтична колегия - София - столична, казва, че подкрепя становището на БЛС. В лично качество не като член на РФК- София, Димова счита, че системата не е готова белите рецепти да са само електронни. И изрази притеснение, че и към момента няма стабилна интернет връзка за цялата страна, а пациентите имат равни права навсякъде. Димова счита, че всяко намерение следва да се привежда в действие едва, когато са осигурени условия да получаване на услугата, така както е законово регламентирана.

Снимка: Ани Петрова

Достъп до тази услуга трябва да има всеки български здравно-осигурен гражданин, от неосигурените, които са посетили лекар и имат изписана прецепта, от неосигурените, прегледани от Спешната помощ с лист за предписание, от чуждестранните граждани с постоянен или временен статут.

Още един акцент посочи Мария Димова - защо зелените и жълтите рецепти ще останат на хартия? Защо чужденците да имат право да им се изпълнява хартиена рецепта, а българските граждани - не?


В социалният си профил магистър фармацевт Петър Буцев , собственик на аптека в Ямбол посочва, че също подкрепя виждането на Мария Димова.
Нагледно как в аптека няма връзка със сървъра на касата и не може да се изпълняват рецепти
Той пише: "Не съм противник на електронната рецепта и електронните предписания. Напротив, За съм. Но не съм За, на всяка цена. За съм и зелените и жълтите рецепти - да преминат на електронен вариант, защото това ще елиминира редица нелепи моменти - като покупката на специалните формуляри за поръчка на опиати и ЛП, съдържащи наркотични вещества. Така няма да се "крадат кочани" с жълти рецепти...Скоро в Ямболски окръг бяха ангажирали редица вещи лица с кражбата на няколко рецептурни бланки, което изконсумира маса време и ресурс на държавата, и на данъкоплатците ѝ, за да се стигне до уведомяването на всеки колега, кои номера жътлти рецепти - се считат за невалидни.

Днес е много ясен пример, системите на лекарите отново са в срив и те не могат нормално да предписват медикаменти, да генерират направления, да правят справки за предходни отпускания и прочие.И винаги съм питал - какви са план Б и С, защото те неминуемо ще са ни нужни, ако елиминираме изцяло хартиените предписания.
Снимка: Ани Петрова
Напротив, за нас ще е в пъти по-бързо, по- лесно и по-безопасно да обслужваме само електронни предписания, защото няма да се налага да четем нито грознопис, нидо да поемаме ясно осъзнат риск, поели дълбоко дъх и присвивайки с очи, за да разчетем поредното предписание , което е подобие на почерк, върху подобие на рецепта. Не на последно място ще си спестим и глобите от отпускането без наличие на рецепта , на компромис , на медикаменти "които пих преди" , на "рецепти по вайбър", на "лекарката ми каза да си взема" и още и още ...".Това пише в профиал си по повод темата Петър Буцев.

Калина Михайлова, адвокат по медицинско право, защити идеята, че електронизацията е абсолютно необходима, като това е тенденция от десетилетия по света, а у нас се бави грандиозно. Издаването на електронни рецепти е правилно, само ако се въведе цялостната електронна система в здравеопазването, смята още Михайлова.

Всички епизоди на подкаста ще намерите в:

В Apple Podcasts през iTunes

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна