Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски сенатори взеха на мушка ТикТок

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителите на комисията по разузнавателните въпроси в американския Сенат призоваха във вторник за разследване дали китайските власти получават достъп до данни на потребители в САЩ на социалната мрежа ТикТок (TikTok), предаде АФП.

В писмо до председателката на Федералната комисия по търговия пред Лина Хан сенаторите я призовават да провери доколко добре ТикТок предпазва личните данни.

"Пишем в реакция на публични съобщения, че лица в Китайската народна република имат достъп до данни на американски потребители…", се казва в писмото.

Мрежата ТикТок последователно се е защитавала от подобни обвинения, заявявайки, че не предоставя никакви данни за американски потребители на китайското правителство, въпреки че компанията майка – БайтДенс (ByteDance) е базирана в Китай.

Пред АФП от ТикТок заявиха, че миналата седмица са писали до сенаторите за напредъка в ограничаването на достъпа до данни на потребители посредством работа с "Оракъл":

"Никога не сме споделяли данни за потребители в СААЩ с китайското правителство, нито бихме го направили, ако това бъде поискано от нас".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени