Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на индустриалното производство в Германия през май

Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът на индустриалното производство в Германия се забави рязко през май спрямо предходния месец, тъй като проблемите във веригите на доставки, причинени от войната в Украйна и свързаните с коронавирусната пандемия локдауни в Китай затрудняват обработката и изпълнението на промишлените поръчки, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, се повиши през май с 0,2% спрямо април, когато обаче нарасна с 1,3%, докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-добър растеж от 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано индустриалното производство през май се сви с 1,5% след спад с 2,5% през април.

Ден по-рано Destatis представи малко по-добри от очакваното данни за индустриалните и промишлените поръчки през май, като те се повишиха слабо с 0,1% спрямо април, когато обаче се свиха с 1,8 на сто, докато очакванията бяха за техен спад с 0,5%.

През май промишленото производство, изключващо енергетиката и строителството, нарасна с 0,6%, производството на капиталови стоки се повиши с 2,2%, докато това на потребителски стоки намалява с 0,9%, а на продукти за междинно потребление - с 0,4 на сто.

Производството на енергия през май 2022 г. е намаляло с 5,8% спрямо предходния месец, докато продукцията в строителството се е повишила с 0,4% спрямо предходния месец.

Графики на общия индустриален индекс и на строителния индекс


Според Destatis може да се предположи, че производството все още е засегнато от висок дефицит на първични продукти. Веригите на доставки са нарушени поради войната в Украйна и продължават изкривяванията, причинени от кризата с Covid-19, като например затварянето на пристанища в Китай заради въвеждането на локални противопандемични локдауни.

През май 2022 година 77,2% от анкетираните промишлени предприятия са се оплакали от затруднения и проблеми при снабдяването с междинни продукти и суровини, показва изследване на немския икономически институт Ifo.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна