Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Меморандум за разбирателство с ЕИБ за подобряване усвояването на средствата от ЕС

Финансовият министър Асен Василев и вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова подписаха меморандум за разбирателство за подобряване усвояването на средствата от ЕС
Снимка: minfin.bg

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепрезидентът на Европейскат инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова подписаха  меморандум за разбирателство за подобряване усвояването на средствата от ЕС, съобщават на сайта на финансовото министерство.

Съгласно документа ЕИБ ще предостави на българското правителство подкрепа за подготовката на проекти в страната ни с цел ефективна, ефикасна и навременна подготовка и изпълнение на проекти или на инвестиционни програми, финансирани със средства от европейските фондове, с което ще се подобри усвояването на средствата от ЕС. В рамките на оказваната помощ европейската финансова институция би могла да подпомогне и с мерки за изграждане на институционален капацитет, както и подготовката или осъвременяването на стратегически документи и инвестиционни планове за определени сектори.

"Радвам се, че продължаваме сътрудничеството с ЕИБ в новия програмен период и по Плана за възстановяване и устойчивост. Съвместната ни работа с ЕИБ ще гарантира прозрачност и контрол при разходване на средствата, както и значително допълващо финансиране по ключови за страната ни проекти", отбеляза по време на церемонията министър Василев.

От своя страна вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова посочи:

"Досега ЕИБ е предоставяла на българските власти решаваща помощ по подготовката на стратегически документи и подпомагала изпълнението на проекти и изграждането на институционален капацитет.  Подписването на Меморандума за разбирателство е логично продължение на успешните консултантски услуги, предоставяни в България по линия на Споразуменията за консултантска подкрепа на проекти. Готови сме да разширим обхвата на целевата помощ, която оказваме на правителството, на управляващите органи и на другите бенефициенти, по проекти за климата, включително в секторите на водоснабдяването, отпадъчните води, битовите отпадъци и проектите за справедлив преход в страната, като дадем своя принос за социалните и икономическите ползи от нови инвестиции и преодолеем предизвикателствата в областта на заетостта, образованието и финансирането на местно равнище".

Меморандумът за разбирателство предвижда, след договаряне между българското правителство и ЕИБ, подписването на отделни споразумения за услуги за консултантска подкрепа на проекти на банката и определени български бенефициенти/крайни получатели и/или управляващи органи. Предвидената от ЕИБ подкрепа за проекти по този меморандум, предназначена за бенефициенти и управляващи органи, ще бъде финансирана по съответната програма или чрез други европейски фондове, отпуснати на България. Ефектът от инвестициите в мерки за климата, справедливия преход и екологичната устойчивост в България ще бъде подсилен от техническа помощ и споделяне на добри практики, осигурени от специализиран експертен екип на ЕИБ, който вече е в страната ни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.