Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата не успя да избере изпълнителен директор на Европейския стабилизационен механизъм

След няколкомесечни опити, министрите на финансите от еврозоната отново се провалиха в понеделник да изберат нов ръководител на спасителния фонд на блока.

Министрите от Еврогрупата трябваше да се споразумеят за приемника на Клаус Реглинг, който ще се пенсионира през октомври, след като ръководеше Европейския механизъм за стабилност (ESM) от създаването му през 2012 г. в разгара на дълговата криза в еврозоната.

Нито един от кандидатите за поста изпълнителен директор на Европейския стабилизационен механизъм обаче не успя да събере необходимото мнозинство от 80 на днешното заседание на неговия борд на гуверньорите.

След като Италия оттегли кандидатурата на Марко Бути, на финала останаха кандидатите на Португалия в лицето на Жоао Леао и на Люксембург в лицето на Пиер Грамен, като и двамата са бивши финансово министри.

Процедурата ще бъде подновена през септември.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донъхю изрази увереност, че няма да се търси трети кандидат, а един от двамата финалисти ще наследи поста на Клаус Реглинг.

ESM е европейски кредитор от последна инстанция за правителствата, който може да емитира облигации, гарантирани от всички 19 страни от еврозоната. Фондът има капацитет за кредитиране от 500 милиарда евро.

ESM може също така да предостави предпазни кредитни линии на правителствата, преди те да загубят достъп до дълговите пазари, директно да рекапитализира закъсали търговски банки или да отпуска заеми на правителствата за тази цел и да купува държавен дълг на първичните и вторичните пазари.

По време на Covid пандемията Европейският механизъм за стабилност също така предложи да отпуска заеми на правителствата от еврозоната за разходи, свързани със здравеопазването, лечението и превенцията, но нито една държава членка не се възползва от използва тази опция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна