Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският газов оператор Enagas има за цел да инвестира 4,76 млрд. евро до 2030 г.

Снимка: hydrogen-central.com

Enagas очаква да инвестира 4,76 млрд. евро до 2030 г. в газова инфраструктура, междусистемни връзки, разработване на водород и други проекти, съобщи във вторник испанският оператор на газова мрежа, предаде Ройтерс.

Съгласно стратегическия си план до 2030 г. компанията има за цел да похарчи 1,78 млрд. евро за интерконектори като подводен газопровод между Испания и Италия и връзка между Испания и Португалия. Такива проекти са част от европейски план за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива и ускоряване на енергийния преход.

Enagas планира да похарчи 690 млн. евро за развитие на инфраструктура за възобновяем (или "зелен") водород.

"Стратегическият план има една ключова цел: да допринесе за сигурността на доставките и декарбонизацията, които са двете страни на една и съща монета“, каза изпълнителният директор на компанията Артуро Гонсало Аизпири.

Компанията Enagas очаква основните печалби, коригирани с дивиденти, да достигнат сумарен годишен темп на растеж от 2% и нетна печалба, включително капиталови печалби от ротация на активи и обезценка, свързана с американската фирма Tallgrass Energy, от 380 до 390 милиона евро.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна