Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК запази прогнозата си за растежа на глобалното търсене на петрола през тази, но я намали за 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази досегашната си прогноза за нарастването на световното търсене на петрол през 2022 г., но намали очакванията си за растежа през 2023 г.

Според последния месечен доклад на ОПЕК глобалното търсене на петрол през настоящата годишна ще се увеличи с 3,36 млн. барела на ден до общо 100,3 млн. барела дневно, като потреблението изглежда подкрепено от по-доброто ограничаване на коронавирусната пандемия и от все още стабилния глобален икономически растеж. Но перспективите за търсенето през втората половина на годината са несигурни поради възраждането на огнищата на Covid-19 в Китай и войната в Украйна. ОПЕК също така очаква петролното производство в Русия да намалее.

За 2023 г. обаче ОПЕК очаква забавяне на растежа при потреблението на петрол до 2,7 млн. барела на ден до общо 103 млн. барела дневно. "По отношение на горивата се очаква бензинът и дизелът да доведат до продължаващо нарастване на търсенето на петрол през 2023 г. поради увеличаване на мобилността в основните страни потребители, подобрената геополитическа ситуация и ограничаването на коронавируса в Китай", отбеляза ОПЕК.

ОПЕК добави обаче, че нейните прогнози за 2023 г. предполагат, че няма да има ескалация на войната в Украйна и че рискове като растящата инфлация няма да окажат сериозно негативно влияние върху глобалния икономически растеж.

ОПЕК и съюзниците начело с Русия, известни общо като формата "ОПЕК +", започнаха през миналата година постепенно да увеличават производството след рекордните съкращения, въведени след началото на пандемията през 2020 г., когато за кратко имаше срив при търсенето на важната енергийна суровина.

През последните месеци "ОПЕК +" така и не успя да постигне заложените целеви увеличения на производството поради недостатъчните инвестиции от някои членове на картела и поради загуби при руския добив.

Последният доклад обаче показва, че добивът в рамките на ОПЕК се е противопоставил на тази тенденция през миналия месец (юни 2022 г.), като е нараснал с 234 000 барела на ден до общо 28,72 млн. барела на ден.

Междувременно петролът вече поевтинява през днешната търговия с над 4%, като фючърсите на петрол Брент се понижават към 14,30 часа българско време с 4,4% до 102,40 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 4,65% обратно под 100 долара за барел.

За този задълбочаващ се спад допринасят както подновените опасения за въвеждане на нови анти Covid мерки в Китай на фона на по-заразните подварианти на коронавируса Омикрон, така и слабото проучване на немския институт Zew, показващо рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозоната през юли.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна