Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ЕЦБ Лагард стана мишена на хакерска атака чрез фалшиво съобщение от Меркел

Кристин Лагард и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хакери, представящи се за бившия канцлер на Германия Ангела Меркел, се опитаха да подмамят президента на Европейската централна банка Кристин Лагард да им предостави достъп до нейната услуга за съобщения Whatsapp, но изглежда хакерската атака е била отблъсната, съобщава "Файненшъл таймс".

Хакерите са се свързали с президента на ЕЦБ чрез текстово съобщение, използвайки нещо, което изглеждаше като истинския мобилен телефонен номер на Меркел, като са я помолили да превключи разговора на Whatsapp, защото е по-сигурен. След това обаче Лагард се обадила на Меркел, за да провери дали бившият немски канцлер наистина иска това и скоро след това е осъзнала, че съобщението не е дошло от нея.

Изглежда, че хакерите са искали достъп до кода за удостоверяване на Whatsapp на Лагард, който би им позволил да отворят акаунт в услугата за съобщения, собственост на Facebook, свързан с номера на мобилния телефон на президента на ЕЦБ.

В изявление на ЕЦБ се посочва: "Можем да потвърдим, че наскоро имаше опит за кибер инцидент, включващ управителят на банката. Този кибер инцидент е бързо установен и спрян. Никаква информация не беше компрометирана. Нямаме какво повече да кажем, тъй като разследването продължава".

Инцидентът беше съобщен за първи път от американския уебсайт за финансови и бизнес новини Business Insider, който каза, че цифровите самоличности на няколко водещи германски политически фигури са били откраднати от хакери, включително Йорг Кукис, един от най-близките съветници на настоящия канцлер на Германия Олаф Шолц.

Службата за защита на конституцията и Федералната служба за информационна сигурност са писали до членовете на германския парламент, за да ги предупредят за риска, че могат да станат мишена на подобна измама с т.нар. "социално инженерство".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна