Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риск от политическа криза в Италия след заплаха на "Пет звезди" да оттегли подкрепата си за Драги

Марио Драги и Джузепе Конте

Италия е изправена пред перспективата за подновяване на политическите сътресения, след като популистката партия "Пет звезди" заяви, че няма да подкрепи правителството на националното единство на премиера Марио Драги при вота на доверие, който ще се проведе днес.

Лидерът на движението 'Пет звезди" Джузепе Конте каза, че вече не може да подкрепя правителството на Драги, което той обвини, че не е успяло да помогне достатъчно на домакинствата, засегнати от спираловидно нарастващите разходи за храна и енергия.

"Силно се опасявам, че септември ще бъде време, когато домакинствата ще бъдат изправени пред избора дали да платят сметката си за ток или да си купят храна“, каза той след ден на напрегнати политически консултации.

Други от коалиционните партии предупредиха, че ще напуснат правителството, ако "Пет звезди" бойкотира гласуването на вота на доверие в Сената, докато самият Драги заяви по-рано тази седмица, че няма да продължава да оглавява правителството без участие на партията на Конте.

През миналата седмица Конте представи на министър-председателя Драги политически искания, които включваха отмяната на спорен завод за производство на енергия от отпадъци, предложен да бъде изграден в столицата Рим. Въпреки това той каза, че администрацията все още не е отговорила конкретно на политическите искания, въпреки че посочи възможността за допълнителни разговори за разрешаване на различията.

"Напълно сме готови да говорим, да дадем нашия конструктивен принос към правителството, към Драги, но не сме готови да напишем празен чек“, каза Конте.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна