Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър отскок на продажбите на дребно в САЩ през юни

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юни по-силно от очакваното, тъй като американците продължиха за купуват автомобили и други стоки, въпреки че по същото време те трябваше да плащат повече за бензин и за други горива.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юни с 1% спрямо май, когато се свиха с с 0,1% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,3%), показват данните на Департамента по търговия, публикувани в петък, докато осредните прогнози бяха за по-скромно повишение с 0,8 на сто.

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се повишиха през юни с 1% след повишение с 0,6% месец по-рано.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, отбелязаха растеж от 0,8% след понижение с 0,3% през май. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.  Въпреки повишението през юни, коригираните спрямо инфлацията продажби на дребно от "контролираната група" вероятно са по-умерени с оглед на факта, че инфлацията през шестия месец на годината скочи до 40-годишен връх от 9,1 на сто. Това предполага като цяло по-умерени потребителски разходи въпреки на пръв поглед силните данни за юни.

Графика на продажбите на дребно на месечна база


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна