Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Stellantis прекратява партньорството си с китайската GAC "поради липса на напредък"

Снимка: stellantis.com

Автомобилният гигант Stellantis NV обяви в понеделник, че прекратява съвместното си предприятие с китайския производител на автомобили GAC "поради липса на напредък".

Базираният в Амстердам производител на автомобили заяви, че причината е, че не е постигнал напредък в плановете на компанията да вземе мажоритарен дял в съвместното предприятие с китайската Guangzhou Automobile Group Co.

През януари Stellantis заяви, че планира да увеличи дела си в GAC-Stellantis до 75% от 50%, след като регулаторна промяна направи възможни допълнителни чуждестранни инвестиции в местни съвместни предприятия.

"Stellantis възнамерява да си сътрудничи с GAC Group за надлежно прекратяване на съвместното предприятие, създадено през март 2010 г., което беше на загуба през последните години, и ще признае непарични разходи от приблизително 297 млн. евро при представяне на резултатите си за първата половина на 2022 г.", се казва в съобщението, публикувано от компанията.

Автомобилния производител, който произвеждаше в съвместното предприятие марката Jeep, разпространява в Китай, и ще се съсредоточи върху продажбата на вносни автомобили Jeep в азиатска държава. В тази връзка Stellantis ще разшири допълнително предлагането на марката Jeep в Китай с подобрена гама от вносни електрифицирани превозни средства, целящи да надминат очакванията на китайските клиенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна