Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ предупреди Европа незабавно да намали потреблението на газ преди предстоящата тежка зима

Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва да предприеме незабавни стъпки за намаляване на потреблението на газ преди зимата, призовавайки правителствата да ограничат използването на климатици и да започнат да продават газ на търг за промишлеността или в противен случай рискуват нормиране на синьото гориво (ограничаване на предлагането на газ) през най-студените месеци.

"Файненшъл таймс" цитира ръководителят на МАЕ Фатих Бирол да заявява в понеделник, че съкращенията на руските доставки означават, че европейските усилия да постигнат заложените цели няма да успеят и призова правителствата "да отчитат всеки оставащ ден", за да запълнят съоръженията за съхранение на газ през следващите три месеца.

"Последните действия на Русия да намали още повече потоците от природен газ към Европа, съчетани с други неотдавнашни прекъсвания на доставките, са код "червено" за ЕС“, отбеляза Бирол.

"Европа трябва да действа сега и да вземе предвид всеки оставащ ден", посочи той, добавяйки, че въпреки че високите цени вече са ограничили част от потреблението, "необходими са значителни допълнителни намаления на газовото потребление, за да се подготви Европа за предстоящата тежка зима".

Шефът на МАЕ каза още, че последният анализ на агенцията, която действа като енергиен наблюдател за страните от ОИСР, предполага, че Европа трябва да ограничи потреблението с 12 млрд. кубически метра от сега до началото на отоплителния сезон, или еквивалент на 130 танкера, пренасящи по море втечнен природен газ.

Призивът на МАЕ идва в момент, когато Брюксел трябва да обяви план през настоящата седмица за зимата, който план ще препоръча мерки за страните от ЕС за намаляване на използването на природен газ.

Преговорите по този план продължиха през уикенда, като се съсредоточиха върху това дали Европейската комисия може да приложи задължителни цели за намаляване на газа за държавите членки, съобщиха за "Файненшъл таймс" двама неназовани европейските представители.

Междувременно газът в Европа поевтинява слабо по време на търговията в понеделник, тъй като по-голямото производство на слънчева енергия ограничава търсенето на оскъдното синьо гориво въпреки продължаващите притеснения относно руските доставки.

Към 14.00 българско време фючърсите на нидерландския газ хъб TTF се понижават в рамките на деня с 2,3% малко под 156 евро за мегаватчас, отстъпвайки с около 11% от 4-месечни ценови връх около 187 евро за MWh, достигнат на 7-ми юли.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


В неделя Германия произведе рекордно количество слънчева енергия, а прогнозите сочат нов рекорд този вторник.

Междувременно турбината, която беше ключова част от тръбопровода "Северен поток 1" и която беше изпратена в Канада за ремонт, беше транспортирана със самолет до Германия, което се възприема като сигнал, че ЕС може да желае да я върне на руския "Газпром", за да избегне пълно спиране на доставките на руски газ.

Цените на природния газ обаче могат отново да се повишава тази седмица с оглед на перспективите за по-силно търсене на електроенергия за охлаждане на фона на горещи вълни в Западна Европа и тъй като няма сигурност дали Москва ще поднови доставките за Европа след края на десетдневната годишна профилактика на "Северен поток 1" на 21-ви юли.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени