Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научете всичко за новите технологични професии

Снимка: pexels.com

Пределно ясно е, че трудовият пазар се развива с внушителни темпове заради технологиите и дигиталните професии. На преден план излиза нуждата от практически умения и гъвкавост в условията на динамично променяща се среда. Тази статия дава няколко примера за нови професии, които смело може да се приемат и като професии на бъдещето. Ще видите защо.

От гледна точка на професионалист колкото по-добре разчитате нуждите на потенциалните и настоящите си клиенти, толкова по-успешно достигате до тях онлайн с точните продукти и услуги. Така работи дигиталният маркетинг , който от своя страна поддържа професии като:

Анализатор на данни

Основно предимство на дигиталния маркетинг е, че той задължително работи с инструменти за проследяване и анализ на потребителското поведение (данни от рекламни кампании). С търсене и разучаване на потребителското поведение се занимават анализаторите на данни със своите умения да проследяват от какви реклами се интересуват хората онлайн. За да добиете представа за технологията на рекламиране - чуйте подкаста за Google Ads и научете всичко за платформата - тук:



Данните се обработват и превеждат за търговци/рекламодатели. Като анализатор трябва да се научите да тълкувате и управлявате данните, и да разбирате кое определя даден тренд. Сами по себе си цифрите и стойностите са нищо, ако не се научите да ги разбирате. Обаче след като това се случи, тази работа ще ви направи добър дигитален маркетолог.

Преди темата със защитата на личните данни помислете дали искате да научите повече за дигиталния маркетинг и разгледайте всички епизоди на DGtech podcast.

Специалист киберсигурност

Наред с удобствата като онлайн разплащанията идват и рисковете колко добре са защитени личните и фирмените данни. Важно е да четете и да се интересувате как процедират "тъмните хакери" и какви са способите им за финансови измами (например фишинг чрез имейли от името на банкови и финансови институции). Подкастът на БНР "Черната кутия" често анализира темата киберсигурност, затова следете темата - тук:



Ще са ви от полза различни инструменти за криптиране на информация. Имайте предвид, че проблемите с пробивите в сигурността нарастват в цял свят и на фона на това има сериозен недостиг на специалисти по киберсигурност. Данните сочат, че преди около три години е имало нужда от наемането на над три милиона кибер експерти.

Инженер роботика

Развитието на технологиите и належащата нужда от автоматизиране на индустриалните процеси показва глад за високо квалифицирани специалисти. Става въпрос за инженери, които да кодират (пишат софтуер) и подпомагат автоматизацията в много области на производството. Преди всичко се започва с базови умения по програмиране, роботика и сензори. Ще ви обучават да работите с хардуер, както и да разчитате електронни схеми. Много за роботиката можете да научите от подкаста "Черната кутия":


Кадри се търсят, защото времето е може би най-ценният ресурс за хората и се налага човешкият фактор да се намали и да се внедряват обучени със софтуер машини за определена работа. Автоматизация ще се наложи и при изследването на потребителското поведение онлайн, за което отново е нужен софтуер за разучаване и намиране на потенциални клиенти при онлайн търговия, към което се е насочила платформата Google Ads.

Ако искате да бъдете подготвени за още от професиите на бъдещето, научете какво са NFT и Метавселена и кои са техническите достижения, които пряко допринасят за появата на още нови професии, на база блокчейн технологиите, развитието на новия интернет и на Метавселената. Научете всичко за тях с DGtech podcast тук:




Или тук: Метавселена? Какво е Metaverse? и тук: DGtech podcast - Какво е NFT и защо се инвестира там

В заключение: Динамичните темпове, с които се развиват технологиите, са само един от факторите, заради които новите професии се налагат все повече на трудовия пазар. Това е поради факта, че все повече процеси в личното и служебното ежедневие на хората са пряко зависими от електронни устройства. А за да работят те е важно да има качествен софтуер и качествени кадри на трудовия пазар.

Ако навреме сте уловили тенденциите при професиите, изброени в статията, можете да започнете да търсите квалификационни курсове и подходящи подходи тип "учене чрез правене" и "решаване на казуси", където ще срещнете лектори, доказани в своята област.




По публикацията работи: Виктор Бистрев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени