Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква забавяне на глобалния растеж при търсене на електроенергия през 2022 г. и 2023 г.

Растежът на глобалното търсене на електроенергия се забавя рязко през 2022 г. след силното му възстановяване през 2021 г. поради по-бавната икономическа експанзия, растящите цени на електроенергията и здравните ограничения, съобщи в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Ройтерс.

Глобалното търсене на електроенергия се очаква да нарасне с 2,4% през 2022 г., което е по-слабо от прогнозата на МАЕ през януари за повишение с 3%, като се очаква подобен по-сдържан темп на растеж и през 2023 г.. Това би представлявало рязко забавяне от увеличението с 6% през 2021 г. и в съответствие със средната стойност за петте години преди началото на коронавирусната пандемия.

Ръстът на търсенето в Азиатско-тихоокеанския регион се очаква да достигне 3,4% през 2022 г., което е с един процентен пункт по-малко от прогнозата на МАЕ през януари, като се очаква търсенето на електроенергия да нарасне с 4% през 2023 година.

В Китай търсенето се очаква да нарасне с 3% през 2022 г., въпреки че перспективите остават много несигурни, се казва още в доклада на МАЕ, като се очаква увеличение от 4% през 2023 г. в резултат на възстановяването от потиснато търсене заради Covid локдауните в страната през настоящата година.

Растежът в Северна и Южна Америка се очаква да бъде с 2% през 2022 г. и да спадне под 1% за 2023 г., докато този в Европа се очаква да бъде под 1% за 2022 г. с несигурна прогноза за 2023 г., отбелязва МАЕ.

Очаква се търсенето на електроенергия в Близкия изток да нарасне с 2% както през 2022 г., така и през 2023 г., а в Африка - с 4% през 2022 г. и с 3% през 2023 г.

Търсенето на електроенергия се очаква да спадне в Евразия с 1% през 2022 г. най-вече заради по-лошите икономически перспективи за Русия, която формира 80% от абсолютното търсене на електроенергия и ръста на търсенето в региона през 2021 г., като се очаква да намалее с ое 1% и през 2023 г.

Прогнози на МАЕ за потреблението на електроенергия (в тераватчаса, TWh)


Цените на изкопаемите горива, икономическият растеж и текущите противоепидемични мерки, свързани с Covid-19, са основен източник на несигурност по отношение на прогнозата за 2023 г. за глобалното търсене на електроенергия и генериращия микс, посочи МАЕ.

Според МАЕ глобалното производство на енергия от възобновяеми източници се очаква да бъде най-бързо растящият източник на доставки на електроенергия през 2022 г. с ръст от цели 10%, докато производството на ток с ниски въглеродни емисии се очаква да се увеличи със 7%, което обаче се очаква да надхвърли растежа на търсенето и да доведе до общ спад от 1% при електроенергийното производство от изкопаеми горива.

Растежът на възобновяемите енергийни източници се очаква да нарасне с 8% в световен мащаб през 2023 г., което, съчетано с възстановяването на производство на ядрена енергия, може да замести по-голямото използване на газ и въглища.

Очаква се също така нарастващото използване на възобновяеми енергийни източници да доведе до намаляване на глобалните вредни емисии с 0,5% през 2022 г. и с 1% през 2023 г. след рекордно високото ниво през 2021 г.

В Америка се очаква ВЕИ-тата да продължават да са движеща сила на растежа, водени от Съединените щати, където се прогнозира общото енергийно производство от възобновяеми източници да нарасне с 11% през 2022 г. и с 6% през 2023 г., което ще доведе до най-големите спадове на емисиите в световен мащаб, смята МАЕ в последния си доклад.

Въпреки това се очаква глобалното използване на въглища да се увеличи леко през 2022 г., тъй като Европа планира да се обърне към по-замърсяващия енергиен ресурс в краткосрочен план, за да сложи край на зависимостта си от руския природен газ, като увеличи използването на въглища с 8%, докато потреблението на природния газ ще намалее със 7% през настоящата година.

По подобен начин се очаква Индия да увеличи използването на въглища с 6% през 2022 г., като същевременно добави 9% към възобновяемото производство.

Очаква се увеличеното използване на въглища да остави Европа като единствената част от света с увеличение на емисиите с 3% през 2022 г., но през 2023г. се очаква те да намалеят с 8 на сто.

В Китай се очаква производството на въглища да спадне с 1% за цялата тази година, отбелязвайки първия си спад от 2015 г., докато използването на въглища през 2023 г. се очаква да компенсира загубите през 2022 г.

Очаква се вредните емисии в Азиатско-Тихоокеанския регион да намалеят през 2022 г., но може да се повишат с 1% през 2023 г., тъй като нарастващото търсенето на електроенергия ще надвишава допълнителното повишение на възобновяемото производство, посочва още МАЕ.

Целият юлски доклад на МАЕ за очакваното потребление на електроенергия може да видите ТУК.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна