Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Входната точка на "Северен поток 1" в Германия отчита повишение на номинациите за газ за утре

Любмин, вхона точка в Германия на газопровода "Северен поток 1"
Снимка: Алами/Ройтерс

Входната газова точка "Любмин", където тръбопроводът "Северен поток 1" стига до брега на Германия, показва увеличение на номинациите за газови потоци за 06.00 часа централно европейско време (CET) на 21 юли, когато работата по поддръжката на газопровода, собственост на "Газпром", приключва, показват данни от мрежовия оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

В точката "Любмин II" номинациите показват увеличение до 787 088 киловатчаса на час (kWh/h) за 06.00-07.00 CET и за 07.00-08.00 CET. Номинациите ще нараснат допълнително до 12,163 милиона Kwh/h след това.

Номинациите показват, че се очаква газовите потоците да се възобновят по тръбопровода утре сутринта, който беше спрян за годишна планирана поддръжка от 11 юли насам.

"Номинация за газ" означава съобщение и потвърждение, че определено количество природен газ трябва да бъде доставено или получено в точката за доставка на газ и/или на алтернативната точка за доставка на газ.

"Бяха направени номинации ден напред за доставка на 21 юли по газопроводите NEL и OPAL, които се захранват от "сверен поток 1". Това е основен индикатор, който обаче не представлява пълно доказателство, че "Газпром" ще възобнови потоците по ключовата тръба в четвъртък сутринта", посочи в "Туитър" анализаторът на ICIS Том Марзек-Мансър.

Имаше опасения, че Русия ще удължи т.нар. "поддръжка и профилактика", като Италия и Германия предупредиха, че това може да бъде използвано като претекст от Москва да продължи да изпраща по-малки количества газ към Европа.

По-рано днес руският президент Владимир Путин предупреди, че капацитетът на тръбопровода "Северен поток 1", който беше намален до 40% преди поддръжката, може да бъде допълнително понижен поради бавния напредък в обслужването на оборудването, визирайки газовата турбина, която беше ремонтирана от компанията Siemens в Канада.

Синьото гориво в Европа поевтинява след тази информация, като газовите TTF фючърси се понижават около 17.30 българско време към и дори под 152 евро за мегаватчас, след като по-рано през деня, при изявлението на Путин, поскъпна за кратко до 163,80 евро за MWh.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна