Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските потребителски нагласи до рекордно дъно през юли

Потребителските нагласи в ЕС и в частност в еврозоната се понижиха през юли до ново исторически дъна на фона на несигурността относно енергийните доставки от Русия и тяхното влияние върху европейската икономика - при това само ден, преди ЕЦБ да прибегне до първо повишение на лихвите от 11 години насам.

Това показват предварителни резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната спадна през юли с 3,2 пункта до -27 пункта от -23,8 пункта през юни, докато очакванията бяха за малко по-сдържано понижение до -24,9 пункта.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз пък се понижи през юли с 3,0 пункта до -27,3 пункта.

И двата индекса удариха през юли рекордни дъна, откакто Европейската комисия разполага с тази серия данни от 1985 г. насам, подминавайки предишните дъна, достигнати в началото на коронавирусната пандемия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 28 юли, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през шестия месец на настоящата година.

Графика на индекса на потребителското доверие на еврозоната


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени