Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поевтиня към 150 евро за мегаватчас при старта на днешната търговия

Снимка: Алами/Ройтерс

Фючърсите на природния газ в Европа поевтиняха към 150 евро за мегаватчас  в началото на търговията в четвъртък, като за кратко дори достигнаха ценово дъно около 145 евро - най-ниско ниво от 1-ви юли насам.

Поевтиняването е факт, след като "Газпром" възобнови тази сутрин доставките на руски през ключовия тръбопровод "Северен поток 1" след 10 дни на прекратени доставки заради годишна поддръжка на газопровода.

Новината отслаби опасенията в ЕС, че Русия ще спре или ще забави възобновяването на газовите потоци към Германия, въпреки че на този етап доставяните обеми продължават да възлизат на 40% от капацитета на "Северен поток 1" - колкото преди 10-дневния престой, и все още доста под нивата, наблюдавани по-рано тази година.

Въпреки подновените доставки, поевтиняването на газовите фючърси на нидерландския хъб TTF изглежда ограничено, след като в сряда руският президент Путин предупреди, че потоците през тръбопровода могат да бъдат намалени до едва 20% от капацитета по-късно този месец, ако не бъде решен санкционният спор за газовата турбина, която компанията Siemens беше ремонтирала в Канада и за която все още не ясно дали ще бъде върната на Русия.

Това е причина за ограничаване на ценовия спад, като към 11.00 часа българско време газовите TTF фючърси се търгуват малко над 151 евро за мегватчас.

Във вътрешен план ЕС продължава да изготвя планове за по-рационално и икономично използване на природен газ в случай, че ситуацията се влоши и Русия спре напълно доставките.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна