Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За две седмици: Заболеваемостта от Covid-19 е 227 на 100 000. Варна измести София

Снимка: БГНЕС

Заболеваемостта в страната от Covid-19 на двуседмична база у нас е 227 на сто хиляди души население, сочат данните от Единния информационен портал. 

Най-висока заболеваемост от коронавирусната инфекция на двуседмична база се отчита в областите Варна – 365 на сто хиляди, София-град – 350 на сто хиляди, Бургас – 318 на сто хиляди, Перник – 246 на сто хиляди.

От днес се въвеждат временни противоепидемични мерки в областите Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.

Мерките са:

-  носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги и др.;

-  спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина в места със струпване на хора; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;

-  работа от разстояние при възможност;

-  провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за Covid-19, както и за други остри заразни болести;

-  провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за Covid-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

От събота противоепидемични мерки се въвеждат и в област Ловеч.

Припомняме ви, че временни противоепидемични мерки вече са въведени в областите София-град, Софийска област, Бургас, Добрич, Ямбол, Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра.

Тежък Covid-19 при 5% от пациентите в болници, заети са 4% от леглата


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна