Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на икономическата активност в частния сектор на САЩ през юли за пръв път от две години

Частните компании в Съединените щати отчетоха през юли първо свиване на бизнес активността си от юни 2020 г. насам, показват предварителни резултати от редовното прочуване на S&P Global.

Общият PMI индекс падна през юли до 26-месечно дъно от 47,5 пункта спрямо 52,3 пункта през юни, което е сигнал за солидно свиване на производството в частния сектор на САЩ и първи спад на индекса под важното ниво от 50 пункта от началните фази на коронавирусната пандемия през май 2020 г.

В същото време промишленият PMI индекс се понижи до 52,3 пункта от 52,7 пункта месец по-рано, докато PMI индексът в сферата на услугите се срина изненадващо през юли до 47,0 пункта от 52,7 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво от май 2020 г.

"Предварителните данни за PMI за юли сочат тревожно влошаване на икономиката. С изключение на месеците с локдауни заради коронавирусната пандемия, производството през юли спада с темпове, невиждани от 2009 г. насам, когато беше в сила световната финансова криза, като данните от проучването са показателни за спад на БВП на годишна база от приблизително 1%", отбеляза главният икономист на проучването на S&P Global - Крис Уилямсън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени