Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подозират в корупция шеф на Токио 2020

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската полиция е претърсила във вторник дома на един от бившите членове на Административния съвет на Олимпийските игри в Токио, който е подозиран, че е получил съмнителни плащания от местна компания, който по-късно става спонсор на спортното събитие, съобщиха японските медии, цитирани от агенция Франс прес.

78-годишният Харуюки Такахаши е заподозрян, че е получил около 45 милиона йена (повече от 320 000 евро) от "Аоки Холдинг", верига от магазини за официални костюми, след подписването на договор между компанията и негова фирма през 2017 година.

Година по-късно "Аоки" става официален партньор на Олимпийските игри в Токио. Според агенция "Киодо" като член на Административния съвет от 2014-а Такахаши е имал забрана да получава пари или подаръци във връзка с ангажимента си по голямото спортно събитие.

"Няма конфликт на интереси по отношение на моя пост", заяви самият Такахаши. От компания "Аоки" не са коментирали случая все още.

Бившата президентка на Организационния комитет на Игрите в Токио Сейко Хашимото заяви, че е готова да съдейства напълно по разследването.

"Жалко е, че подобни афери излизат след събитието", заяви тя, като не иска да "се петни" имиджа на Токио.

Скандал имаше и около присъждането на домакинството на Олимпийските игри през 2020-а, като година по-рано президентът на Олимпийския комитет Цунеказу Такеда подаде оставка, след като бе разследван от френското правосъдие. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени