Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 ездачи идват на състезанието в Житница

Състезанието започва в сряда.
Снимка: БФ конен спорт

Финалният кръг на Световното първенство по прескачане на препятствия от веригата Чалъндж 2022 ще се проведе от утре (сряда) до неделя на конна база „Тракиец“ в село Житница, Пловдив. 

Шампионатът е част от програмата за развитие на конния спорт по света и заема основно място в календара на Международната федерация – FEI. 

В България пристигат 17 ездачи от Бразилия, Колумбия, Еквадор, Индия, Йордания, Мароко, ЮАР, Сингапур, Аржентина, Уругвай и Тунис. България ще бъде представена от двама участници в състезанието - Ванеса Атанасова и Ердохан Сами. 

Регламентът за достигане до последния кръг на сезона в Житница Чалъндж 2022 е по двама ездачи от десетте лиги по целия свят. България получава право като домакин да има своите участници в предстоящите изпитания.

„Това е много престижен турнир за развитието на нашия спорт и също толкова атрактивен. Състезателите нямат право да участват със своите коне, а домакина на надпреварата му осигурява на място. Заявили сме 23 български коня, които ще бъдат разпределени по жребий за всеки ездач, като ще има и резерви. За втори път след 2015 година сме домакини на такъв финал, който ще бъде наблюдаван по целия свят, благодарение на телевизионното излъчвате в канала на Международната федерация FEI TV. Честта да приемем Чалъндж 2022 ни задължава да бъдем перфектни домакини и сме направили отлична организация за всичко. Шампионатът няма награден фонд, но сме приготвили специални изненади като подаръци за всички участници и най-вече за медалистите.

С много интересна церемония ще открием турнира в сряда вечер, като тематични мелодии от всяка държава ще посрещнат състезателите и гостите от чужбина. Четири дни ще бъдат изпитанията с височина на препятствията от 110 и 120 сантиметра. Две квалификации в петък и събота, и два финала. В първия ще попаднат ездачите с най-добри резултати до 10 място и малък финал за останалите. Големият финал за призово красиране и медали ще бъде в неделя от 15:00 часа“, каза вицепрезидентът на БФ Конен спорт д-р Крум Рашков. 

Първото състезание от програмата на турнира ще започне от 17:00 часа в четвъртък . През всичките дни до неделя достъпът за публика на конната база в Житница ще бъде безплатен. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна