Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер призова държавните служители да намалят потреблението на енергия

Елизабет Борн, премиер на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Елизабет Борн каза на държавните служители да ограничат потреблението на енергия, като намалят работата на климатиците през лятото и намалят отоплението през зимата, като това е поредния отговор в рамките на Европа на изменението на климата и на европейската енергийна криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

"Като министър-председател, отговарящ за екологичното планиране, имам много ясна цел – да намаля потреблението на енергия с 10% за две години. За прилагането на това енергоспестяване е важно държавата да изиграе своята роля веднага", се посочва в изявлението на Борн.

На министерствата и техните служители е казано да използват климатик само ако вътрешната температура надвишава 26 градуса, а отопление през зимните месеци - само ако е по-студено от 19 градуса по Целзий. Другите инструкции включват изгасване на ненужните светлини, да не се оставя оборудването в режим на готовност и организиране на енергоспестяващ транспорт, като например споделено пътуване и използване на велосипеди под наем.

Големите френски търговци на дребно вече се съгласиха с протокол за пестене на енергия от средата на октомври, който ще включва изключване на светещите знаци след затваряне на магазините и ограничаване на зимното отопление до 17 градуса по Целзий в моменти на пиково потребление на енергия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна