Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Walmart намали прогнозираната печалба, поставяйки под напрежение целия сектор на търговия на дребно в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на американските търговци на дребно се сринаха във вторник, след като лидерът в сектора Walmart Inc намали прогнозите си за печалбата. Това доведе до страхове за подобни предупреждения от цялата индустрия на търговията на дребно в САЩ, която се бори с въздействието на високата инфлация върху потребителските разходи, съобщава Ройтерс.

Walmart, най-големият частен работодател в САЩ, обяви, че годишната печалба може да спадне с цели 13%, добавяйки, че ще намали по-агресивно цените на дрехите и общите стоки, за да привлече инвеститори. Компанията посочи, че ревизира надолу своите прогнози за печалбата за второто тримесечие на фискалната 2023 г., както и за цялата фискална 2023 г.

След това предупреждение, акциите на водещия онлайн търговецът на дребно Amazon се понижават с над 3% на извънборсовата търговия преди днешния старт на Уолстрийт, докато акциите на Nike Inc падат с над 2%, а тези на Kroger, Best Buy, Costco, Target, TJX Companies и Home Depot - с между 2 и 5 на сто.

Прогнозата на Walmart предостави "диагностичен поглед върху средностатистическото американско домакинство", показвайки, че потребителите амсорбират по-високите цени на храните и други основни неща чрез намаляване на разходите за някои категории като облеклото, според анализаторите на Jefferies.

"Независимо дали сме в или се насочваме към цялостна рецесия, ще се чувстваме като рецесия в сферата на облеклото", посочиха пък анализатори от Citi Research.

Големият търговец на дребно Target, който понижи прогнозата за тримесечния марж на печалбата през юни и заяви, че ще предложи по-големи отстъпки, за да отрази слабото търсене, ще отчете финансовите си резултати следващия месец.

Противопоставяйки се на тенденцията обаче, Coca-Cola повиши п-рано днес прогнозите си за приходите и печалбите си за цялата година, тъй като търсенето на подсладени газирани напитки остана силно въпреки повишенията на цените.

McDonald's Corp пък отчете тримесечни сравними продажби над пазарните очаквания, въпреки скок на разходите на компанията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна