Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на потребителските нагласи в САЩ през юли за трети пореден месец

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се влошиха през юли за трети пореден месец, тъй като остават в сила опасенията на американците относно инфлацията и икономическото забавяне.

Това показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие спадна през юли до 95,7 пункта от 98,4 пункта през юни и очаквания за по-умерено понижение към 97,2 пункта. Това представлява влошаване на нагласите на американците за трети пореден месец и най-ниското им ниво от февруари 2021 г. насам.

Индекс на потребителското доверие


По-нататъшната загуба на доверие се дължи на влошаване на индекса на текущата ситуация, който измерва оценката на потребителите за текущите условия на бизнеса и пазара на труда. Той падна през юли до 141,3 пункта от 147,2 пункта през предходния месец, което е сигнал, че икономическият растеж в САЩ се е забавил в началото на третото тримесечие.

В същото време индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) спадна през юли до 65,3 от 65,9 пункта.

"Притесненията относно инфлацията – по-специално нарастващите цени на бензина и храните – продължават да се отразяват негативно на потребителите“, каза Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board.

Потребителското доверие е внимателно наблюдаван индикатор, който може да подсказва за разходите на домакинствата, които са основен двигател на растежа на икономиката на САЩ. Влошените настроения на американците обаче не са довели досега до значително намаляване на разходите поради силния пазар на труда, който помага да се задържат доходите, посочват икономисти.

"Гледайки напред, инфлацията и допълнителните увеличения на лихвите вероятно ще продължат да създават силни пречки за потребителските разходи и икономическия растеж през следващите шест месеца", каза Лин Франко.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна