Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на потребителските нагласи в Германия до ново историческо дъно заради високата инфлация

Германските потребителски нагласи за август продължават да се сриват до ново рекордно дъно заради растящата инфлация, войната в Украйна и свързаната с нея несигурност относно руските газови доставки, които се добавят към проблемите, свързани с нарушените вериги на доставки.

Това показват резултати от последното проучване на немския институт GfK сред около 2000 потребители, проведено в периода между 30 юни и 11 юли 2022 г.

Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец (за август 2022 г.) се понижи до -30,6 пункта от -27,7 пункта през юли. Това е ново историческо дъно на индекса на потребителското доверие във водещата европейска икономика (най-ниско ниво от 1991 г. насам, от когато се провежда проучването) - под предходното историческо дъно за юли и значително под предишното рекордно дъно, достигнато през пролетта на 2020 г., когато коронавирусната пандемия беше в началото си и когато бяха въведени строги локдауни като мярка за ограничаване на заразата.

"В допълнение към притесненията относно нарушените вериги за доставки, войната в Украйна и растящите цени на енергията и храните, сега вече има притеснения и относно достатъчни доставки на газ за бизнеса и домакинствата през следващата зима. Това в момента кара потребителските настроения да достигнат ново рекордно дъно, особено като се има предвид, че ограниченото снабдяване с природен газ вероятно ще увеличи натиска върху цените на енергията и по този начин ще увеличи допълнително инфлацията", коментира Ролф Бюркл, експерт в института GfK.

В допълнение към борбата с инфлацията чрез по-малко експанзионистична парична политика от Европейската централна банка, ще бъде от решаващо значение за възстановяването на потребителските настроения да бъдат смекчени опасенията на германците относно недостатъчните доставки на газ и да се използват всички възможности на алтернативни доставчици за замяна на руските газови доставки, които обаче може да не успеят да се осъществят, отбеляза институтът GfK.

GfK индекс на потребителските нагласи в Германия


GfK използва три подиндекса - за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонността да се пазарува - за текущия месец (в конкретния случай за месец юли), за да определи настроенията за следващия месец (за август).

Индексът на икономическите очаквания на потребителите в Германия отчете ново влошаване през юли до -18,2 пункта от -11,7 пункта месец по-рано, като това е най-ниското ниво на индекса от април 2020 г., когато Германия беше в локдаун заради коронавирусната пандемия. Спрямо юли 2021 г. този индекс отчет спад с цели близо 73 пункта.

Притесненията относно недостига на природен газ оказват голямо влияние върху икономическите настроения, заедно с войната в Украйна и продължаващите затруднения в доставките поради прекъсване на вериги за доставки. Части от германската икономика потенциално са изправени пред производствени ограничения, тъй като няма да има достатъчно наличен природен газ. От една страна, това може да доведе до непълно работно време, от друга страна, притесненията за собственото работно място отново леко се повишават, но в момента все още са на умерено ниво, отчита проучването на GfK.

Индексът, измерващ очакванията за доходите през текущия месец (през юли) спадна рязко до -45,7 пункта от -33,5 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво от началото на това проучване на GfK през 1991 г.

В момента високата инфлация между 7 и 8% намалява покупателната способност на частните домакинства. Ако доставките на природен газ от Русия бъдат ограничени или дори напълно спрени през следващите седмици, цените на енергията вероятно ще се повишат допълнително. В допълнение, сегашната слабост на еврото спрямо долара прави германския внос от САЩ още по-скъп. Това вероятно ще окаже допълнителен натиск върху цените и ще натежи силно върху доходите на германците.

Спадащите очаквания за икономиката и личните доходите се отрази негативно и на склонността към покупки, като съответният индекс се понижи през юли до -14,5 пункта от -13,7 пункта през юни. Това е най-ниското ниво на показателя от октомври 2008 г., когато беше в сила световната финансова и икономическа криза.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна