Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисавета Котова: Никой да не си прави PR на гърба на пациентите, в случая с диабет тип - 1

От края на септември миналата година сензорите за деца и възрастни с диабет тип - 1 са безплатни и се осигурявят от НЗОК

2
Елисавета Котова
Снимка: Гергана Хрисчева

"Не прави чест на никой да си прави PR на гърба на деца и хора със сериозен здравословен проблем, в случая с диабет тип 1, както вчера това стана с публикуване на информацията  - "Ще осигурят сензори за всички деца с диабет тип 1 по здравна каса" след проведена среща от няколко човека в Министерски съвет.

Това не е новина и не е супер новина, г-н Премиер. След дълги битки и претговори на пациентските организации най-накрая от миналата година модерните сензори дойдоха и в България", заяви за БНР Елисавета Котова, председател на „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет” и член на Националната пациентска организация .

Спешни стъпки за осигуряването на сензори за кръвна захар на всички деца с диабет тип 1

"Сензорите за постоянно измерване на кръвна захар при пациенти с диабет тип1/деца и възрастни/се реимбурсират /са безплатни/от 28 септември 2021г., по изготвени критерии, на които трябва да отговаря всеки пациент. Да, тези критерии имат нужда да бъдат пипнати отново и да има промяна, но да се излиза с гръмки заглавия -" Кирил Петков каза, че сензорите за измерване на кръвна захар ще бъдат безплатни за децата с диабет тип1 " е крайно несериозно - написа Котова и на страницата на пациентската организация.

И до момента, от края на септември миналата година сензорите за деца и възрастни с диабет тип - 1 са безплатни и се осигурявят от НЗОК. А още през 2019 година Надзорният съвет на НЗОК прие и даде зелена светлина за тези сензори, но две години стояха парите "замразени", защото нямаше фирми, които да искат да ги внасят у нас...", допълни Котова.

„Национална асоциация на децата и младите хора с диабет”

"Да, критериите за достъп на пациентите с диабет тип - 1 действително имат нужда да бъдат преработени, както ние го коментирахме в подкаста на БНР - "В центъра на системата" преди месец , каза още Елисавета Котова.

Има ли сензори по НЗОК за децата с диабет

Котова изтъкна, че именно по отношение на критериите за достъп до сензорите и за деца, и за възрастни с диабет тип- 1 трябва да се направят промени, за да бъде по-лесен достъпът на пациентите до модерните устройства. Тя заяви, че правителството трябва да представи по-цялостна визия какво точно искат да направят в тази посока за пациентите с диабет тип - 1.

"Въпросът не е в това да се каже, че всички ще имат сензори, а да се променят критериите за тези пациенти в заварено положение, които са с добър контрол на кръвната си захар,  също да могат да получават по НЗОК от новите сензори.

Според нея цитираните данни, че децата с диабет тип-1 са 4000 също не са верни, защото освен, че няма регистър, по техни данни децата с диабет са около 2000.

Елисвета Котова посочи също, че големият проблем също и в малкия брой комисии за отпускане на сензорите при възрастните пациенти с диабет - те са три комисии за цялата страна,  докато при децата са пет комисиите.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна