Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концернът BASF, най-голям потребител на газ в Германия, ще се бори, няма да спира работа

Компанията обмисля да купува, а не да произвежда амоняк - основна суровина за торове, което ще оскъпи значително продуктите за крайния потребител

Съоръжения на химическия концерн BASF край река Рейн в Лудвигсхафен, Германия, архив, февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният химически гигант BASF, най-големият потребител на природен газ в Германия, съобщи, че фабриките му ще продължат производството, макар и в намален мащаб, дори ако доставките на горивото бъдат ограничени.

"Ако правителството наложи своя план за ограничения през зимата, предполагаме, че BASF все пак ще получи достатъчно газ, за да поддържа завода си в Лудвигсхафен в експлоатация с намален капацитет", каза главният изпълнителен директор Мартин Брудермюлер, цитиран от БГНЕС.

Заводът, който се намира в Западна Германия, е най-големият за химическо производство в света. В него работят около 39 000 души и е особено чувствителен на последствията от недостига на газ.

Производствените линии в Лудвигсхафен обаче няма да може да продължат работа, ако доставките на газ бъдат намалени с над 50 процента, каза Брудермюлер. BASF участва в преговорите, наравно с други ключови фирми, с правителството за поддържане на ключови доставки на синьото гориво за секторите, в които спирането му е критично.

Във вторият си по големина завод в Германия - в Шварцхайде, BASF може да произвежда с помощта на мазут вместо с природен газ.

BASF обмисля да намали производството в звена, които изискват големи количества газ, като например амоняк. Амонякът се използва в производството на торове, но компанията смята да търси алтернативни доставчици на амоняк, което ще оскъпи крайния продукт, предупреди Брудермюлер.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени