Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Слънцето е вредно при акнето, планината е препоръчителна при атопичен дерматит

Псориазисът - кога му помага и кога му вреди слънцето

Водещ дерматолог и Асоциацията на хората с псориазис гости в тематичния подкаст - "Кожа и слънце"

3
Доц. Жана Казанджиева – дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница
Снимка: Александровска болница

Днес слънцето не е от времето на Коко Шанел в белия костюм, която налага бронзовия тен като мода, казват експертите. С тях в този епизод на тематичния подкаст на БНР “Кожа и слънце" разговаряме за влиянието на слънцето при пациентите с кожни заболявания

Ще научим защо при 80 на сто от хората с псориазис то не е вредно, но има много важни особености как да се предпазват те, за да не се обостри заболяването им. В този епизод разказваме за слънцето и атопичния дерматит и защо при децата е много полезно климатолечението във високите планини, над 2000 метра н.в. А също и за мита, че слънцето помага при акнето.

Гости в епизода са:

✅ Доц. Жана Казанджиева – дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница “Александровска”

✅ Ива Димитрова - пациент с псориазис и председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения


Слушайте епизода тук:Или тук:


От разговора ще научите:

✅ При кои от кожните болести слънцето е най-непрепоръчително и защо

✅ Запознати ли са пациентите с атопичен дерматит, с псориазис как да се предпазват от слънцето

✅ Има ли връзка между слънцето, топлината и някои медикаменти или гелове, които се използват за лечение на тези заболявания

✅ Каква фотозащита да използват хората с различни кожни заболявания

✅ Как е правилно да се прилагат кремовете, олио или спрейове за предпазване от слънчево изгаряне

✅ Полезно или вредно е слънцето за акнето

✅ Хидратацията играе ли роля при тези заболявания

✅ Има ли новости при фотозащитата и кожните болести

✅ Къде се провеждат обучителни лагери и училища за деца и родители с кожни заболявания

✅ Къде има климатолечение у нас и в чужбина

✅ Защо солариумите не са препоръчителни за пациенти с кожни заболявания

Доц. Жана Казанджиева – дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница “Александровска”

"Слънцето е най-опасно при фотоалергиите и при фотодерматозите. Това са заболявания, при които пациентът не бива да се излага на слънце. Препоръката важи и за тежки генетични заболявания като пигментна ксеродерма, при които слънцето е смъртен враг на кожата, но това са все пак редки заболявания", посочи за БНР доц. Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница “Александровска”. И допълни:

"При 80 - 90 на сто от пациентите с псориазис слънцето е приятел, не е враг. Само че, те не трябва да се излагат на пряка светлина между 11 и 16 часа, трябва да имат схема на слънчевите бани, кожата трябва да бъде подготвена, особено ако си 1 или 2 тип кожа.

Слънцето е най-вредно за акнето. То се повлиява временно добре през лятото, заради противовъзпалителното му действие, но когато дойде есента, се виждат пораженията.

При пациентите с атопичнен дерматит е много полезно климоталечението високо в планината, над 2000 метра надморска височина, като това особено важи за децата.

При пациентите с псориазис трябва да се внимава и във водата, която използват да няма литиеви соли, дори в тази, която пият", изтъкна още доц. Казанджиева.

Ива Димитрова - председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения

"Най-опасното е, че пациентите в България си мислят, че знаят всичко, особено по отношение на кожните заболявания. Освен това хората си мислят, че слънцето лекува всичко - и тук е голямата грешка.

За плаките от псориазис или при атопичен дерматит, уртикария, витилиго слънцето както помага, така може и да навреди. Тук е важно пациентът да се е консултирал с дерматолог,  да е наясно колко е безопасната доза излагане на слънце за него, по кое време на деня,  каква фотозащита да използва преди и след излагане на слънце.

От значение за хората с псориазис е също и в какви минерални басейни се потапят, дали наистина са минерални басейните, а също и важно да премахват веднага солената вода, следа като сте са се къпали в морето...", поясни Ива Димитрова, председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.

НЗОК все още не заплаща домашното лечение на атопичния дермати

Домашното лечение на тежък атопичен дерматит ще се поема от НЗОК
Всички епизоди на подкаста ще намерите:


Apple Podcasts през iTunes


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия