Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания може да изнася повече газ по тръбопроводи до Франция

Тереза ​​Рибера, министър на екологичния преход на Испания, отговаряща и за енергетиката
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания може да увеличи повече износа на природен газ по тръбопроводи за Франция, облекчавайки инфраструктурните затруднения преди това, което масово се счита за "предизвикателна зима" в разгара на енергийна криза в Европа, съобщава Блумбърг.

Иберийската нация е в състояние да увеличи износа на природен газ за Франция с цели 42% в рамките на два месеца, каза в интервю за агенцията Тереза ​​Рибера, министър на екологичния преход, която отговаря и за енергетиката на страната. Испания вече е проучила използването на турбокомпресор за добавяне на капацитет към две сравнително малки съществуващи тръбопроводи до Франция.

Това ще позволи на Испания да увеличи доставките с 2 до 3 млрд. куб. метра годишно, каза още тя. Това би покрило около 5% от годишното потребление на гориво във Франция, според данни на индустрията, с които разполага Блумбърг.

Франция, която обикновено е доставчик на енергия за други части на Европа, има своя собствена криза, тъй като прекъсвания на производството на ядрена енергия засилва скока на цените на газа след нахлуването на Русия в Украйна. Париж търси начини да ограничи потреблението, тъй като не изключва цялостно прекъсване на доставките на руски газ.

"Можем да стигнем до 9 или 10 млрд. куб. м и това може да бъде налично след два месеца“, без да се налага да изграждаме нови структури, каза испанският министър Рибера, добавяйки, че постигането на тези нива ще зависи от капацитета на вътрешните тръбопроводи на Франция.

Рибера каза още, че през последните дни двете тръби работят на пълен капацитет, докато в миналото никога не са били натоварени на повече от 20% до 30%.

Нейните коментари идват в момент, когато Enagas, испанският оператор на газова мрежа, провежда симулации за увеличаване на капацитета с френския си партньор Terega. Испанското правителство е най-големият акционер в Enagas.

Години наред Испания страдаше от оскъдни газови връзки с останалата част от Европа, което доведе до изграждането на голям брой инсталации, които можеха да се справят с доставките на втечнен природен газ по море, което прави страната дом на почти две пети от инсталациите за регазификация в Западна Европа, според данни на Enagas.

Амбициозният план на Европа да се откаже от руския природен газ и да замени част от него с втечнен природен газ (LNG) подчертава несъответствията в инфраструктурата. Има няколко значими тръбопроводни връзки от ключови терминали за внос на втечнен природен газ главно в Западна Европа и Испания до по-уязвимите държави без излаз на море в централната и източната част на континента, отбелязва Блумбърг.

Планът на Европа за замяна на руския газ обаче се спъва от недостатъчни връзки за доставка на LNG.

Плановете за изграждане на по-голям газопровод от Испания до Франция бяха отложени през 2018 г., но идеята беше възобновена и сега отново се обсъжда от политиците.

Заради енергийната криза Испания също така започна да обсъжда изграждането на подводен тръбопровод до Италия.

Междувременно е създадена система за използване на т.нар. "корабна совалка" за доставка на LNG, която се движи от голям завод за втечнен природен газ в Барселона до Ливорно в Италия.

"Разговаряхме с Италия" за изграждането на подводната тръба, каза Рибера. Но засега най-доброто решение са совалките заради времето, което ще отнеме изграждането на тръбопровод.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени