Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ закупуват Covid ваксини на Moderna за варианта Омикрон за 1,74 млрд. долара

Правителството на САЩ заяви в петък, че се е съгласило на сделка на стойност 1,74 млрд. долара за 66 милиона дози от Covid ваксината на Moderna, която е актуализирана за подварианта Омикрон, за използването ѝ през есенната и зимната бустер кампания, съобщава Ройтерс.

В комбинация със 105 милиона дози, които правителството вече се съгласи да закупи от ваксината на Pfizer и BioNTech за 3,2 млрд. долара, с последната сделка ше бъдат осигурени в САЩ около 171 милиона бустерни дози.

Инфекциите с Covid-19 в Съединените щати нарастват, тъй като подвариантите на варианта на коронавируса Омикрон - BA.4 и BA.5 се разпространиха и представляват повече от 90% от инфекциите в страната, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Тези подварианти имат значителни мутации спрямо най-ранните версии на Омикрон и защитата от ваксини отслабва с времето.

През юни Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) препоръча на производителите на ваксини да се насочат към тези подварианти за потенциална бустер доза през есенния сезон под формата на двувалентна ваксина, която също така да включва и оригиналния щам на Covid-19.

Първоначалните 66 милиона дози на актуализираната коронавирусната ваксина на Moderna са за доставка тази година. Сделките на правителството с Moderna и Pfizer/BionTech пък могат да достигне до 300 милиона дози от всяка една от компаниите, ако САЩ използват всичките си опции и ако се осигури финансиране от Конгреса.

"Гледайки към есента и зимата, ние гарантираме, че американците разполагат с инструментите, от които се нуждаят, за да останат в безопасност и да помогнат на нашата нация да продължи напред“, се каза в изявление на министъра на здравеопазването и човешките услуги на САЩ Ксавие Бесера.

Кандидатите за бустер трябва да осигурят разрешение от FDA и препоръка от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, преди да могат да бъдат предоставени за по-широка употреба.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна