Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: Законът за ограничаване на инфлацията ще намали разходите за лекарства и енергия

Карин Жан-Пиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер разкри в петък, че предложеният Закон за намаляване на инфлацията ще се справи с нарастващите разходи за фармацевтични лекарства и енергия на средните американски семейства, като целта му е да намаляване на цените чрез намаляване на дефицита на страната.

По време на редовен брифинг за пресата Жан-Пиер потвърди, че законът ще се съсредоточи основно върху "прекратяване на специалните данъчни облекчения за богатите и големи корпорации, които бяха за сметка на средната класа, включително многомилиардни международни компании, които плащат нула долара данъци".

Прессекретарят на Белия дом отбеляза, че президентът на САЩ Джо Байдън настоява за приемане на законопроекта "възможно най-скоро", добавяйки, че "историческият законопроект" ще помогне на "семействата в затруднение" и ще се "бори с инфлацията" в страната.

"Това е единственото законодателство в Конгреса за борба с инфлацията“, подчерта още Жан-Пиер.

Ден по-рано президентът Байдън заяви, че Законът за намаляване на инфлацията от 2022 г. ще настоява за инвестиции от 369 млрд. долара за "осигуряване на енергийно бъдеще и за справяне с климатичната криза".

Освен това Байдън каза, че законопроектът възнамерява да въведе 15% минимален корпоративен данък върху "най-големите корпорации". Пакетът също така има за цел да намали федералния дефицит "с над 300 милиарда долара", президентът на САЩ. Байдън добави, че това законодателство ще помогне на САЩ да се изправят пред някои от най-големите си проблеми, тъй като страната ще направи „огромна крачка напред като нация".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна